Składniki
- 6 kg buraków
- zalewa
- 6 dużych cebul drobno pokroić
- 6 ząbków czosnku-posiekać
- 6 szkl.wody
- 2 szkl.octu 10%
- 3 łyżki soli
- 3 szkl.cukru
- 15 ziaren pieprzu
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 10 goździków
- 10 liści laurowych
Wykonanie
Wszystkie składniki zalewy gotować przez 10 minut.Buraki ugotowac ,obrac ,zetrzeć na tarce jarzynowej.Zalewę przecedzic przez sito prosto do buraków startych.Odstawic na 12 godz.Po tym czasie odcisnąć buraki przez sito.Przelożyc do sloiczków i pasteryzować 10-15 minut.Powstały sok przelac do butelek i zapasteryzować .Sok jest doskonały do zrobienia barszczu czerwonego na wigilię.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com