- 2 całe jajka
- 225g mąki pszennej
- 125g mąki żytniej
- 175g cukru pudru
- 75g delikatnie podgrzanego miodu
- 15g sody oczyszczonej
- 15g przypraw do piernika
- Polewa do smarowania
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
Wszystkie
skladniki wymieszać ,wyrobic i uformować na ksztalt
bochenka.Odstawic na conajmniej 2 godz. do lodówki.Po tyn czasie
ciasto rozwałkowac na 3 milimetry,przenieść je na blache wyłożona
papierem i wykrawać foremkami pierniczki.Piec w nagrzanym piekarniku
do 150°C
,aż zbrązowieją.Upieczone pierniczki smarujemy wcześniej
przygotowanym żółtkiem zmieszanym z wodą i włożyc ponownie do
piekarnika na okolo 30 sekund.Po upieczeniu wystudzic i dekorowac
lukrem:)
przepis dostalam wraz z foremkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com