Strucla makowa to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Tradycja głosi też, że zapewnia pomyślność na cały rok. Smacznego :)
Skladniki
na ciasto
na ciasto
- 50 dag mąki tortowej
- 6 dag drożdży
- 10 dag cukru - pudru
- 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
- 20 dag masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- otarta skórka z cytryny
- 1/2 utłuczonej laski wanilii
- szczypta soli
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta.Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze zszywaczem i przenieść na blaszkę .
Wstawić do piekarnika ( 120 stopni)
nie domykając drzwiczek . Jak podrosną ( 25 -30 min.) zwiększyć płomień do 180 stopni,
zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 minut.
Masa makowa
Składniki
- 0,5 kg niebieskiego polskiego maku
- 1l.mleka tłustego
- 1 laska wanilii
- 200 gr drobnych rodzynek
- 60 gr rumu
- 60ml amaretto
- szklankę czarnej zaparzonej herbaty
- kieliszek amaretto
- 1 kropla zapachu migdałowego
- 1 szkl. skórki smażonej pomarańczowej
- 200 gr orzechów włoskich posiekanych drobno
- 200 gr daktyli posiekanych drobno- ja miksowałam ,pozostawiając większe kawałki
- 4 cytryny umyte i otarte na najcieńszej tarce(skórka)
- 8 żółtek - cukru szklanka (kogiel-mogiel )
- 8 białek na końcu ubitych z odrobiną soli
- 1 kostka masła
- 1 szkl. miodu
Wykonanie
Do wrzącego mleka wsypujemy cały mak,dodajemy środek laski wanilii . Zaparzamy 1 szkl.herbaty ,dodajemy rum i zalewamy rodzynki. Kiedy mak będzie rozcierał się w palcach, przecedzamy go przez gęste sito.
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy zmielony (3 krotnie - cienkie sito) mak. Dodajemy wszystkie bakalie, skórki i miód ,oraz aromat migdałowy - 1-2 kroplę! Rodzynki odsączamy z herbaty,dodajemy do masy. Prażymy wszystko, aż zacznie pachnieć.Odstawiamy by masa ostygła.W tym czasie ubijamy z żółtek i cukru kogiel - mogiel na puch.Kiedy jest juz ubity dodajemy do letniego maku. Łączymy wszystko dokładnie .Następnie ubijamy białka na sztywno i też dodajemy do całej masy makowej. Na koniec wlewamy 60ml amaretto.Całość dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com