Google+ Followers

makowiec-pyszny


Strucla makowa to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Tradycja głosi też, że zapewnia pomyślność na cały rok. Smacznego :)
Skladniki
  na ciasto

  • 50 dag mąki tortowej
  • 6 dag drożdży
  • 10 dag cukru - pudru
  • 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • otarta skórka z cytryny
  • 1/2 utłuczonej laski wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie

Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta.Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte  makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze zszywaczem i  przenieść  na blaszkę .

Wstawić do piekarnika ( 120 stopni) 
 nie domykając drzwiczek . Jak podrosną ( 25 -30 min.) zwiększyć płomień do 180 stopni, 
zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 minut. 

Masa makowa


    Składniki

  • 0,5 kg niebieskiego polskiego maku
  • 1l.mleka tłustego
  • 1 laska wanilii
  • 200 gr drobnych rodzynek
  • 60 gr rumu
  • szklankę czarnej zaparzonej herbaty
  • kieliszek amaretto
  • 1 kropla zapachu migdałowego
  • 1 szkl. skórki smażonej pomarańczowej
  • 200 gr orzechów włoskich posiekanych drobno
  • 200 gr daktyli posiekanych drobno- ja miksowałam ,pozostawiając większe kawałki
  • 4 cytryny umyte i otarte na najcieńszej tarce(skórka)
  • 8 żółtek - cukru szklanka (kogiel-mogiel )
  • 8 białek na końcu ubitych z odrobiną soli
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. miodu
Wykonanie



    Do wrz
    ącego mleka wsypujemy cały mak,dodajemy środek laski wanilii . Zaparzamy 1 szkl.herbaty ,dodajemy rum i zalewamy rodzynki. Kiedy mak będzie rozcierał się w palcach, przecedzamy go przez gęste sito.
    W garnku
    rozpuszczamy masło,  wrzucamy zmielony (3 krotnie - cienkie sito) mak. Dodajemy wszystkie bakalie, skórki i miód ,oraz aromat migdałowy - 1-2 kroplę! Rodzynki odsączamy z herbaty,dodajemy do masy. Prażymy wszystko, aż zacznie pachnieć.Odstawiamy by masa ostygła.W tym czasie ubijamy  z żółtek i cukru  kogiel - mogiel na puch.Kiedy jest juz ubity dodajemy do letniego maku. Łączymy wszystko dokładnie .Następnie ubijamy białka na sztywno i też dodajemy do całej masy makowej. Na koniec wlewamy 60ml amaretto.Całość dokładnie mieszamy.