Google+ Followers

prosty chleb... na zakwasie



Chleb


Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,


Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,


Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży


Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta.


Gdy wedle doświadczenia niechybnych probieży,


Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta,


Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta,


Kędy cierpliwie pory wypieku doleży.


I uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki


W gorący piec je wsuwa na długiej kociubie,


Skąd roztaczając zapach kuszący i miły


Wychodzą wnet pożywne, razowe bochenki,


Brunatne i okrągłe - ku piekarki chlubie -


Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły.


Leopold Staff



Świeżutki, o chrupiącej skórce, przepięknie pachnący chlebem i zakwasem…
Składniki



  • 500 g aktywnego zakwasu
  • 400 g mąki razowej orkiszowej
  • 400g mąki pszennej typ 650
  • 750 --- 800ml letniej przegotowanej wody
  • 1 – 1 1/2 łyżki soli
  • 3/4 szkl pestek dyni
  • 3/4 szkl.pestek słonecznika
  • 1 szkl.otrąb pszennych
  • pestki siemia lnianego ,lub mak do posypania

    Wykonanie


    Rano dokarmić zakwas 1 szklanką mąki żytniej ,lub razowej,oraz szklanka letniej wody. Dokładnie wymieszaać i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.Dokarmiony zakwas zostawiam w spokoju na kilka godzin, zacznie rosnąć i bąbelkować. Czasem wystarczą 4 godziny.Po tym czasie odważam 500 g aktywnego zakwasu (=dokarmionego jak wyżej, gdy już urósł i bąbelkuje).Dodaję mąkę oraz dodatki ,oraz sól i wodę. Wodę dolewać stopniowo –najpierw 500 ml, mieszać i uzupełniać resztą w zależności od konsystencji ciasta i stopnia wilgotności mąki. Całość dokładnie mieszać i wyrabiać na gładkie, sprężyste ciasto
    Wyrabiać-miksować jakieś 3-5 minut. Następnie zostawić ciasto pod przykryciem, by odpoczęło przez jakieś 20 minut.W tym czasie smarujemy foremki i wyścielamy bulka ,lub otrębami jak u mnie.
    Po 20 minutach ponownie wyrabiać-miksować przez 3-5 minut.
    Ciasto powinno być gładkie i elastyczne .Przygotowane ciasto podzielić na 2 równe części i przekłożyć do foremek.
    Delikatnie docisnąć zamoczoną w wodzie łyżką do dna keksówek, aby ładnie wypełniło foremki. Tak przygotowane ciasto w foremkach ,przykryć foliowym woreczkiem.
    Nagrzać piekarnik do 50 st. C wyłączyć grzanie i do ciepłego piekarnika -wyłączonego wstawic foremki,zamknąć drzwiczki i zostawić do wyrośnięcia na 1,5-2,5 godziny.ps.ostatnio rósł u mnie 4 godziny.Po wyrośnięciu smarujemy maka wymieszaną z woda na gęstą śmietane i posypujemy ziarnami,lub makiem...Nie zaczynam piec, póki bochenki nie wyrosną pod krawędzie blaszek.Gdy chleby są gotowe, wyjąć je z piekarnika.Piekarnik nagrzać do 250 ° C. Wstawic do nagrzanego piekarnika Piekarnik mocno spryskać wodą lub wlać niewielką ilość wody na półkę piekarnika, na której ustawić foremki .Po włożeniu foremek do piekarnika zmniejszyć grzanie do 200 ° C i w tej temperaturze piec chleby przez ok.50- 55 minut (zależy od piekarnika, więc trzeba je obserwować). Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia! Po upływie tego czasu wyłączyć grzanie, poczekać ok. 5 minut i dopiero  otworzyć. Od razu wyjąć bochenki z piekarnika i z foremek .Studzić na kratce dzięki czemu skórka nie zaparuje i pozostanie chrupiaca.
    NIE ruszać co najmniej godzinę ,chleb musi dobrze wystygnąć!;)