Chleb
Wiecznie
tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,
Zakwasem
zaczyniony chleb ugniata świeży
Przejęta
swym odwiecznym obrządkiem niewiasta.
Gdy
wedle doświadczenia niechybnych probieży,
Nazajutrz
ugniot miary właściwej dorasta,
Pierzyną
ciepłą kryje pulchne ciało ciasta,
Kędy
cierpliwie pory wypieku doleży.
I
uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki
W
gorący piec je wsuwa na długiej kociubie,
Skąd
roztaczając zapach kuszący i miły
Wychodzą
wnet pożywne, razowe bochenki,
Brunatne
i okrągłe - ku piekarki chlubie -
Jak
widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły.
Leopold
Staff
Świeżutki, o chrupiącej skórce, przepięknie pachnący chlebem i zakwasem…
Składniki
- 500
g aktywnego zakwasu
- 400
g mąki razowej orkiszowej
- 400g
mąki pszennej typ 650
- 750
--- 800ml letniej przegotowanej wody
- 1
– 1 1/2 łyżki soli
- 3/4
szkl pestek dyni
- 3/4
szkl.pestek słonecznika
- 1
szkl.otrąb pszennych
- pestki
siemia lnianego ,lub mak do posypania
Wykonanie
Rano dokarmić zakwas 1 szklanką mąki żytniej ,lub razowej,oraz szklanka letniej wody. Dokładnie wymieszaać i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.Dokarmiony zakwas zostawiam w spokoju na kilka godzin, zacznie rosnąć i bąbelkować. Czasem wystarczą 4 godziny.Po tym czasie odważam 500 g aktywnego zakwasu (=dokarmionego jak wyżej, gdy już urósł i bąbelkuje).Dodaję mąkę oraz dodatki ,oraz sól i wodę. Wodę dolewać stopniowo –najpierw 500 ml, mieszać i uzupełniać resztą w zależności od konsystencji ciasta i stopnia wilgotności mąki. Całość dokładnie mieszać i wyrabiać na gładkie, sprężyste ciastoWyrabiać-miksować jakieś 3-5 minut. Następnie zostawić ciasto pod przykryciem, by odpoczęło przez jakieś 20 minut.W tym czasie smarujemy foremki i wyścielamy bulka ,lub otrębami jak u mnie.Po 20 minutach ponownie wyrabiać-miksować przez 3-5 minut.Ciasto powinno być gładkie i elastyczne .Przygotowane ciasto podzielić na 2 równe części i przekłożyć do foremek.Delikatnie docisnąć zamoczoną w wodzie łyżką do dna keksówek, aby ładnie wypełniło foremki. Tak przygotowane ciasto w foremkach ,przykryć foliowym woreczkiem.Nagrzać piekarnik do 50 st. C wyłączyć grzanie i do ciepłego piekarnika -wyłączonego wstawic foremki,zamknąć drzwiczki i zostawić do wyrośnięcia na 1,5-2,5 godziny.ps.ostatnio rósł u mnie 4 godziny.Po wyrośnięciu smarujemy maka wymieszaną z woda na gęstą śmietane i posypujemy ziarnami,lub makiem...Nie zaczynam piec, póki bochenki nie wyrosną pod krawędzie blaszek.Gdy chleby są gotowe, wyjąć je z piekarnika.Piekarnik nagrzać do 250 ° C. Wstawic do nagrzanego piekarnika Piekarnik mocno spryskać wodą lub wlać niewielką ilość wody na półkę piekarnika, na której ustawić foremki .Po włożeniu foremek do piekarnika zmniejszyć grzanie do 200 ° C i w tej temperaturze piec chleby przez ok.50- 55 minut (zależy od piekarnika, więc trzeba je obserwować). Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia! Po upływie tego czasu wyłączyć grzanie, poczekać ok. 5 minut i dopiero otworzyć. Od razu wyjąć bochenki z piekarnika i z foremek .Studzić na kratce dzięki czemu skórka nie zaparuje i pozostanie chrupiaca.
NIE ruszać co najmniej godzinę ,chleb musi dobrze wystygnąć!;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com