piątek, 22 stycznia 2016

cygara drożdżowe


Składniki:
  1. 350g mąki
  2. 2 żółtka
  3. 1 duży pieczony ziemniak
  4. 5-6 dag drożdży
  5. szczypta soli
  6. 150ml mleka letniego
  7. 1 łyżeczka cukru
    Farsz


  1. 100 g posiekanej salami
  2. 2 łyżki kwaśnej śmietany
  3. dodatkowo
  4. olej do smażenia 

     
Wykonanie







Farsz-wędline pokroić na drobne kawalki i wymieszać ze śmietaną.
Ugotowany ziemniak zmiksować na papke.Dodac żółtka ,rozkruszone drożdże,szczypte soli ,łyżeczkę cukru ,oraz mleka letniego.Dosypać mąke i wyrobić ciasto na gladkie.Pozostawic na okolo 30-40 minut do podwojenia objętości -u mnie w piekarniku z wlączonym światlem.Po wyrośnięciu ,podzielic na cztery części i każdą z nich rozwałkowac na prostokąt.Przeciąć nożem na kwadraty.Każdy kwadrat posmarować farszem i zawijac jak cygaro.Odstawic na 20 minut .Piec w glębokim tluszczu-wtedy pozostaja ladne równe jak cygaro -do złotego koloru.Lub == .Posmarować zółtkiem wymieszanym z 2-3 łyżkami śmietany,jak u mnie i piec   w piekarniku na blaszce wylożonej papierem w 175-180°C około 25minut do zarumienienia.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...