Składniki:
- 350g mąki
- 2 żółtka
- 1 duży pieczony ziemniak
- 5-6 dag drożdży
- szczypta soli
- 150ml mleka letniego
- 1 łyżeczka cukru
Farsz
- 100 g posiekanej salami
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- dodatkowo
- olej do smażenia
Wykonanie
Farsz-wędline
pokroić na drobne kawalki i wymieszać ze śmietaną.
Ugotowany
ziemniak zmiksować na papke.Dodac żółtka ,rozkruszone
drożdże,szczypte soli ,łyżeczkę cukru ,oraz mleka
letniego.Dosypać mąke i wyrobić ciasto na gladkie.Pozostawic na
okolo 30-40 minut do podwojenia objętości -u mnie w piekarniku z
wlączonym światlem.Po wyrośnięciu ,podzielic na cztery części i
każdą z nich rozwałkowac na prostokąt.Przeciąć nożem na
kwadraty.Każdy kwadrat posmarować farszem i zawijac jak cygaro.Odstawic na 20 minut .Piec
w glębokim tluszczu-wtedy pozostaja ladne równe jak cygaro -do
złotego koloru.Lub == .Posmarować zółtkiem wymieszanym z 2-3 łyżkami śmietany,jak u mnie i piec w piekarniku
na blaszce wylożonej papierem w 175-180°C
około 25minut do zarumienienia.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com