Skladniki
ciasto
- 1 kg mąki,
- 250 ml ciepłego mleka.
- 250 ml oleju,
- 1/2 kostki drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 3 jajka,
- 4 łyżki kakao
Syrop:
skladniki
- 500 g cukru pudru,
- 2 torebki cukru waniliowego,
- 500 ml wody
- sok z cytryny
Wykonanie
Ugotować
syrop z cukru i wody (gotować około 5 minut), dodać soku z
cytryny i pozostawić do ostygnięcia .
Do
ciepłego mleka , dodać cukier i drożdże i poczekac aż ruszą .
W
tym czasie, ubić jajka, stopniowo dodawać olej, a na końcu dodać
rozczyn z drożdży i wymieszać.
Mieszanine
podzielić na dwie równe części.
Do
jednej dodać przesiane kakao i połączyć.Stopniowo dodawać mąkę
500g zagnieść ciasto bardziej miękkie. Może się zdarzyć, że
nie trzeba będzie dodac całą ilość mąki z powodu dodanego
proszku kakaowego.
W
innym naczyniu, stopniowo dodawać pozostałe 500 g mąki i zagnieść
ciasto ponownie bardziej miękkie.
Każda
część ciasta podzielić na 4 części, a potem rozwalkować jeden
czarny i jeden biały placek w formie kola .
Białe
koło umieścić na czarnej i ponownie rozwałkowac dwa na raz.
Pokroić
na 12 trójkątów i zwinąć rogale. Wyłożyc
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piecu
w temperaturze 200 ° C przez około 18-20 minut. Po wyciągnięciu z
piekarnika , jeszcze gorące, wkladac do przygotowanego syropu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com