środa, 20 stycznia 2016

kolorowe rogaliki



Skladniki
ciasto
  • 1 kg mąki,
  • 250 ml ciepłego mleka.
  • 250 ml oleju,
  • 1/2 kostki drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki kakao
Syrop:

skladniki
  • 500 g cukru pudru,
  • 2 torebki cukru waniliowego,
  • 500 ml wody
  • sok z cytryny
Wykonanie
Ugotować syrop z cukru i wody (gotować około 5 minut), dodać soku z cytryny i pozostawić do ostygnięcia .
Do ciepłego mleka , dodać cukier i drożdże i poczekac aż ruszą .
W tym czasie, ubić jajka, stopniowo dodawać olej, a na końcu dodać rozczyn z drożdży i wymieszać.
Mieszanine podzielić na dwie równe części.
Do jednej dodać przesiane kakao i połączyć.Stopniowo dodawać mąkę 500g zagnieść ciasto bardziej miękkie. Może się zdarzyć, że nie trzeba będzie dodac całą ilość mąki z powodu dodanego proszku kakaowego.
W innym naczyniu, stopniowo dodawać pozostałe 500 g mąki i zagnieść ciasto ponownie bardziej miękkie.
Każda część ciasta podzielić na 4 części, a potem rozwalkować jeden czarny i jeden biały placek w formie kola .
Białe koło umieścić na czarnej i ponownie rozwałkowac dwa na raz.
Pokroić na 12 trójkątów i zwinąć rogale. Wyłożyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piecu w temperaturze 200 ° C przez około 18-20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika , jeszcze gorące, wkladac do przygotowanego syropu
,obtoczyc rogale w syropie i wykladac na talerz.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...