Google+ Followers

buleczki drozdzowe

z pasta z awokado ,a druga z rybką...pycha

długo zachowuja świeżość



Składniki

  • 25 g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 40 g masła
ponadto
  • 1 białko
  • 2 łyżki mleka
  • mak
Wykonanie


Do letniego mleka dodac cukier i drożdże . Mieszamy wszystko do czasu, aż wszystko się rozpuści..Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 6-10 minut.Przesiewamy mąkę z solą do miski,dodajemy jajko, żółtko i aktywny rozczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto (powinno odchodzić od miski i rąk). Pod koniec dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy całość. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe, by podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie,wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i tniemy w pasy podobnej szerokości. Ciasto smarujemy białkiem rozkłóconym z mlekiem, a następnie posypujemy makiem. Zaplatamy paski według uznanie-u mnie wkoło.
Na blaszce wyłożonej papierem układamy bułki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C / 25 minut.