z pasta z awokado ,a druga z rybką...pycha
długo zachowuja świeżość
Składniki
- 25 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 40 g masła
- 1 białko
- 2 łyżki mleka
- mak
Do letniego mleka dodac cukier i drożdże . Mieszamy wszystko do czasu, aż wszystko się rozpuści..Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 6-10 minut.Przesiewamy mąkę z solą do miski,dodajemy jajko, żółtko i aktywny rozczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto (powinno odchodzić od miski i rąk). Pod koniec dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy całość. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe, by podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie,wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i tniemy w pasy podobnej szerokości. Ciasto smarujemy białkiem rozkłóconym z mlekiem, a następnie posypujemy makiem. Zaplatamy paski według uznanie-u mnie wkoło.
Na blaszce wyłożonej papierem układamy bułki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C / 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com