Google+ Followers

mięciutkie buleczki z serem

Składniki
  1. 2-2½ szkl. mąki
  2. 35 g masła
  3. 1 duże jajko
  4. 2 łyżki cukru
  5. ¼ łyżeczki soli
  6. 1 łyżeczka suchych drożdży ,lub 20g świeżych
  7. szczypta wanilii
  8. 200ml.ciepłego mleka
Wykonanie
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i odstawić na chwilę. W rondelku rozpuścić masło.
Jajko rozbełtać z cukrem i solą ,oraz z wanilią. Roztwór drożdżowy połączyć z jedna szklanka mąki i dokładnie wymieszać .
Mieszankę jajeczna połączyć z mieszanka drożdżowa i ponownie wszystko wymieszać łyżką ,lub mikserem. Do tak powstałej masy dosypywać porcjami resztę pozostałej przesianej mąki i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto jest dość kleiste i w razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki -2łyżki.
Przełożyć wszystko do wysmarowanej masłem miski i odstawić na około 1 godz. do wyrośnięcia .Po tym czasie wziąć połowę ciasta zrobić wałek i ciąć na kawałki .





Każdy kawałek rozwałkować wzdłuż .Na szczycie położyć farsz ,zlepić go ,a resztę ciasta pociąć kawałki . Wszystko zwinąć w rulon i odstawić na około 25minut na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Przykryć ściereczką do zakończenia zwijania bułeczek.
Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku około 12-15 minut do złotego koloru w 175°C. Bułeczki podczas pieczenia rosną .
Bułeczki są pulchne i mięciutkie .Polecam-u mnie z serem twarogowym i cukrem:)