Składniki
- 2-2½ szkl. mąki
- 35 g masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży ,lub 20g świeżych
- szczypta wanilii
- 200ml.ciepłego mleka
Wykonanie
W
ciepłym mleku rozpuścić drożdże i odstawić na chwilę. W
rondelku rozpuścić masło.
Jajko
rozbełtać z cukrem i solą ,oraz z wanilią. Roztwór drożdżowy
połączyć z jedna szklanka mąki i dokładnie wymieszać .
Mieszankę
jajeczna połączyć z mieszanka drożdżowa i ponownie wszystko
wymieszać łyżką ,lub mikserem. Do tak powstałej masy dosypywać
porcjami resztę pozostałej przesianej mąki i wyrobić gładkie
ciasto.
Ciasto
jest dość kleiste i w razie potrzeby dosypać niewielką ilość
mąki -2łyżki.
Przełożyć
wszystko do wysmarowanej masłem miski i odstawić na około 1 godz.
do wyrośnięcia .Po tym czasie wziąć połowę ciasta zrobić
wałek i ciąć na kawałki .
Każdy
kawałek rozwałkować wzdłuż .Na szczycie położyć farsz ,zlepić
go ,a resztę ciasta pociąć kawałki . Wszystko zwinąć w rulon i
odstawić na około 25minut na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia .Przykryć ściereczką do zakończenia zwijania bułeczek.
Bułeczki
posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku około
12-15 minut do złotego koloru w 175°C.
Bułeczki podczas pieczenia rosną .
Bułeczki
są pulchne i mięciutkie .Polecam-u mnie z serem twarogowym i
cukrem:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com