Skladniki
- 5 łyżek masla
- 5 łyżek mąki
- 1,1/2 szkl.mleka (szkl.o poj.250ml.)
- 1-2 łyżeczki soli do smaku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki musztardy w proszku
- 3/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki suszonych płatków papryki
- około 400 g sera startego
- 450-500g makaronu rurki ,lub innegododatkowo
- 1/4 szkl.roztopionego masla
- 2 szkl.panko-bułki tartej
- 3/4 szkl.startego sera cheddar,lub ser mozzarella
- 3/4 szkl.startego sera parmezanu ps sera można mniej dac ,u mnie wszyscy kochaja ser ….wiec dużo go
Wykonanie
Rozgrzać
piekarnik do 170 stopni C.Masło rozpuścic w rondelku ,dodac mąke
i energicznie mieszac ,aby nie powstały grudki.Dodac mleko,sól do
smaku,pieprz i reszte skladników.Powstały sos odstawiamy pod
przykryciem.Ugotowany makaron al dente,polączyc z gotowym cieplym
sosem.Wszystko przełożyc do naczynia żaroodpornego.W rondelku
roztopic maslo,dodac panko i sery.Wszystko dokładnie wymieszać i
wyłożyc na wierzch makaronu z sosem.Zapiekac około 30 minut do
złotego koloru:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com