piątek, 22 stycznia 2016

panko z makaronem



Skladniki
  • 5 łyżek masla
  • 5 łyżek mąki
  • 1,1/2 szkl.mleka (szkl.o poj.250ml.)
  • 1-2 łyżeczki soli do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy w proszku
  • 3/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki suszonych płatków papryki
  • około 400 g sera startego
  • 450-500g makaronu rurki ,lub innego
    dodatkowo
  • 1/4 szkl.roztopionego masla
  • 2 szkl.panko-bułki tartej
  • 3/4 szkl.startego sera cheddar,lub ser mozzarella
  • 3/4 szkl.startego sera parmezanu ps sera można mniej dac ,u mnie wszyscy kochaja ser ….wiec dużo go


    Wykonanie
    Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.Masło rozpuścic w rondelku ,dodac mąke i energicznie mieszac ,aby nie powstały grudki.Dodac mleko,sól do smaku,pieprz i reszte skladników.Powstały sos odstawiamy pod przykryciem.Ugotowany makaron al dente,polączyc z gotowym cieplym sosem.Wszystko przełożyc do naczynia żaroodpornego.W rondelku roztopic maslo,dodac panko i sery.Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyc na wierzch makaronu z sosem.Zapiekac około 30 minut do złotego koloru:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com