Google+ Followers

Tercet Egzotyczny -sok z pomelo

Pomelo
to olbrzymia pomarańcza pochodząca z Malezji, przypominająca wielkością i wyglądem grejpfruta. W smaku jest od niego zdecydowanie słodszy ..
Ten największy na świecie cytrus może mieć nawet 25 cm średnicy i ważyć ponad 2 kg. Kupując pomelo, warto zwrócić uwagę na jego ciężar, bo im cięższy owoc tym świeższy i soczysty.
 Regularne jedzenie tego gigantycznego cytrusa dodaje energii i wigoru, natomiast cerze gładkości i blasku. Świeżo wyciśnięty sok z pomelo jest idealną propozycją na początek dnia. Można je też jeść na surowo, mieszając najczęściej z mandarynkami, gruszkami, granatem, awokado i bananami. 

Pomelo to owoc młodości – zawarte w nim przeciwutleniacze hamują procesy starzenia się skóry, a dodatkowo, dzięki zwalczaniu wolnych rodników, chronią przed niektórymi chorobami, zwłaszcza związanymi z układem krwionośnym.
Powolne żucie tego owocu pomaga uporać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami związanymi z kacem. Cenne są także liście pomelo – udowodniono, że zawarte w nich substancje pomagają łagodzić wrzody i obrzęki skórne. Chińczycy tworzą na ich bazie preparaty na kaszel, niestrawność, a nawet chorobę lokomocyjną.
W tym słonecznym owocu znajdziemy mnóstwo cennego dla naszego serca potasu, niezbędnego dla utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. Pektyny występujące w soku wspomagają natomiast usuwanie zalegającego w tętnicach osadu, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia zawału serca.
Skórki pomelo, popularne zwłaszcza w krajach azjatyckich, gdzie chętnie dodaje się je do wielu potraw, zawierają bioflawonoidy, które są cenne w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza raka trzustki i jelita. Eliminując nadmiar estrogenu, hamują także rozprzestrzenianie się komórek raka piersi
.Pomelo, podobnie jak wspomniane grejpfruty, zawiera spore ilości błonnika, który skutecznie przyspiesza procesy trawienne. Wystarczy zjeść tylko kilka kawałków, by pojawiło się uczucie sytości. 

Po owoc warto sięgnąć zatem zwłaszcza przed posiłkiem - dzięki temu zjemy mniejszą porcję. Za jego sprawą spowolnione zostaje dodatkowo wchłanianie węglowodanów, a z naszego organizmu sprawniej usuwane są toksyczne produkty przemiany materii.
W pomelo nie odnajdziemy ani grama tłuszczu, a jedna porcja (około 200 gramów) zawiera jedynie 72 kalorie – prawdziwa dietetyczna rozkosz dla podniebienia! 
To idealna propozycja dla osób, które dbają o linię, a niekoniecznie przepadają za gorzkim smakiem grejpfruta. 
Obydwa owoce zawierają enzym, który odpowiedzialny jest za szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.


           Składniki

  • 1 pomelo
  • 4 pomarańcze obrane
  • 4 duże jabłka ze skórka pokrojone na cząstki
            Wykonanie



  
Pomelo ,pomarańcze umyj, obierz ze skórki.Umyte jabłka pokrój na cząstki. Tak przygotowane kawałki owoców przepuść przez wyciskarkę . Smacznego!