Pomelo
to
olbrzymia pomarańcza pochodząca z Malezji, przypominająca
wielkością i wyglądem grejpfruta. W smaku jest od niego
zdecydowanie słodszy ..
Ten
największy na świecie cytrus może mieć nawet 25 cm średnicy i
ważyć ponad 2 kg. Kupując pomelo, warto zwrócić uwagę na jego
ciężar, bo im cięższy owoc tym świeższy i soczysty.
Regularne
jedzenie tego gigantycznego cytrusa dodaje energii i wigoru,
natomiast cerze gładkości i blasku. Świeżo wyciśnięty sok z
pomelo jest idealną propozycją na początek dnia. Można je też
jeść na surowo, mieszając najczęściej z mandarynkami, gruszkami,
granatem, awokado i bananami.
Pomelo to owoc młodości – zawarte w
nim przeciwutleniacze hamują procesy starzenia się skóry, a
dodatkowo, dzięki zwalczaniu wolnych rodników, chronią przed
niektórymi chorobami, zwłaszcza związanymi z układem krwionośnym.
Powolne
żucie tego owocu pomaga uporać się z nieprzyjemnymi
dolegliwościami związanymi z kacem. Cenne są także liście pomelo
– udowodniono, że zawarte w nich substancje pomagają łagodzić
wrzody i obrzęki skórne. Chińczycy tworzą na ich bazie preparaty
na kaszel, niestrawność, a nawet chorobę lokomocyjną.
W tym
słonecznym owocu znajdziemy mnóstwo cennego dla naszego serca
potasu, niezbędnego dla utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi.
Pektyny występujące w soku wspomagają natomiast usuwanie
zalegającego w tętnicach osadu, zmniejszając tym samym ryzyko
wystąpienia zawału serca.
Skórki pomelo, popularne zwłaszcza w
krajach azjatyckich, gdzie chętnie dodaje się je do wielu potraw,
zawierają bioflawonoidy, które są cenne w profilaktyce chorób
nowotworowych, zwłaszcza raka trzustki i jelita. Eliminując nadmiar
estrogenu, hamują także rozprzestrzenianie się komórek raka
piersi
.Pomelo, podobnie jak wspomniane grejpfruty, zawiera spore
ilości błonnika, który skutecznie przyspiesza procesy trawienne.
Wystarczy zjeść tylko kilka kawałków, by pojawiło się uczucie
sytości.
Po owoc warto sięgnąć zatem zwłaszcza przed posiłkiem
- dzięki temu zjemy mniejszą porcję. Za jego sprawą spowolnione
zostaje dodatkowo wchłanianie węglowodanów, a z naszego organizmu
sprawniej usuwane są toksyczne produkty przemiany materii.
W pomelo
nie odnajdziemy ani grama tłuszczu, a jedna porcja (około 200
gramów) zawiera jedynie 72 kalorie – prawdziwa dietetyczna rozkosz
dla podniebienia!
To idealna propozycja dla osób, które dbają o
linię, a niekoniecznie przepadają za gorzkim smakiem grejpfruta.
Obydwa owoce zawierają enzym, który odpowiedzialny jest za szybsze
spalanie tkanki tłuszczowej.
Składniki
- 1 pomelo
- 4 pomarańcze obrane
- 4 duże jabłka ze skórka pokrojone na cząstki
Wykonanie
Pomelo
,pomarańcze umyj, obierz ze skórki.Umyte jabłka pokrój na cząstki.
Tak przygotowane kawałki owoców przepuść przez wyciskarkę .
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com