czwartek, 28 stycznia 2016

soczewica z fasolą - gęsta smaczna zupa


Składniki :

  • 400 g fasoli białej
  • 3/4 szkl. fasoli mung
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • 200 g boczku
  • 500 g żeberek
  • 200 g boczku wędzonego
  • 3 pomidory bez skorki ,lub przecier  pomidorowy własnej roboty tutaj
  • marchew
  • sól
  • majeranek , kminek , ziele angielskie
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1liść laurowy
Wykonanie :


Fasol
ę moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy 15minut w szybkowarze. Następnie dodajemy żeberka i suchą soczewicę,oraz 3/4 szklanki fasoli mung (jeśli ktoś lubi-można bez niej) zamykamy pokrywą i gotujemy około 15 minut .Zostawiamy ,bo w nagrzanym szybkowarze zupa sama się gotuje. Na patelni , podsmażamy pokrojony w kostkę boczek , dodajemy pokrojoną cebule , posiekany czosnek. Krótko mieszamy wrzucamy do szybkowaru .Teraz dodajemy pozostałe składniki. Dolewamy wodę(tyle ile chcemy zupy-jakieś 3-3,5 l.) i zamykamy .Podgrzewamy 5-8minut do zagotowania i pozostawiamy szybkowar zamknięty. Po samoistnym odpowietrzenia zupa gotowa , posypujemy posiekaną pietruszką ,lub szczypiorkiem

SMACZNEGO !!!!
Dzi
ś taką serwowałam na obiad,bo uwielbiam fasole.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...