Składniki
:
- 400 g fasoli białej
- 3/4 szkl. fasoli mung
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 200 g boczku
- 500 g żeberek
- 200 g boczku wędzonego
- 3 pomidory bez skorki ,lub przecier pomidorowy własnej roboty tutaj
- marchew ,
- sól
- majeranek , kminek , ziele angielskie
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 1liść laurowy
Fasolę moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy 15minut w szybkowarze. Następnie dodajemy żeberka i suchą soczewicę,oraz 3/4 szklanki fasoli mung (jeśli ktoś lubi-można bez niej) zamykamy pokrywą i gotujemy około 15 minut .Zostawiamy ,bo w nagrzanym szybkowarze zupa sama się gotuje. Na patelni , podsmażamy pokrojony w kostkę boczek , dodajemy pokrojoną cebule , posiekany czosnek. Krótko mieszamy wrzucamy do szybkowaru .Teraz dodajemy pozostałe składniki. Dolewamy wodę(tyle ile chcemy zupy-jakieś 3-3,5 l.) i zamykamy .Podgrzewamy 5-8minut do zagotowania i pozostawiamy szybkowar zamknięty. Po samoistnym odpowietrzenia zupa gotowa , posypujemy posiekaną pietruszką ,lub szczypiorkiem
SMACZNEGO !!!!
Dziś taką serwowałam na obiad,bo uwielbiam fasole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com