Składniki
- 1 kg pomarańczy
- 0,5 kg mandarynek
- 2 granaty -owoc
- 800g cukier żelujący
- z 2 mandarynek skórka pocieta w paseczki
- z 2 pomaranczy skórka pocieta w paseczki
- plaska łyżeczka mielone goździki
ps.
ja dałam 1 szklankę cukru i 500g cukru zelującego część skórki pociełam ,reszte starłam na tarce jarzynowej.
.przepis
dostałam od znajomej z Niemiec Oli
.tak mnie zaciekawił ,że zaraz
po świętach zrobiłam i nie żałuje ,bo jest pyszny
Wykonanie
wszystkie
owoce wymyć,osuszyć, obrać .Pokroić na małe kawałki.
Gotowe
kawałki i sok przełożyć do rondla i gotować 10-15 minut ,od
zagotowania na mniejszym płomieniu.
Skórkę
z dwóch pomarańczy i dwóch mandarynek pociętych na cieniutkie
paseczki ,lub startych na tarce dodać do owoców z sokiem.
Dodać
cukier żelujący i gotować około 5-6 minut do rozpuszczenia cukru.
Teraz
gotowy ,gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com