wtorek, 28 stycznia 2020

Marchewkowe z pomarancza






Składniki:

  •      500g drobno startej marchewki
  •     4 jaja
  •     1 srednia pomarancza obrana ze skory
  •     350 g cukru- ciastonie jest za slodkie
  •     300 ml oleju roślinnego
  •     100g posiekanych orzechów włoskich
  •     100g wiórków kokosowych
  •     400g mąki
  •     2 łyżeczki cynamonu,
  •     2 łyżeczki sody,
  •     1 łyżeczka soli
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     80-100ml  śmietanka kremówka 30%
  •     30dag serek śmietankowy
  •     forma 24x35
teraz zaden kawalek sie nie zmarnuje,kupilam blaszke otwierana

Wykonanie

Ubić jajka z cukrem ma puszystą gładką masę .
Nadal ubijając na wysokich obrotach dodać strumieniem olej.
Do tak powstałej masy dodać zmiksowana pomarancze i marchewkę( ja to miksuje blenderem),orzechy,wiórki kokosowe,
Całość wszystko wymieszać .
Następnie dodać przesianą mąkę ,cynamon,sodę ,proszek do pieczenia,oraz sól.
Delikatnie połączyć wszystkie składniki-ja na wolnych obrotach miksera.
 Formę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć masę. Piec w piekarniku około 60 minut w temperaturze 160-170 °C.
Upieczone pozostawić do ostygnięcia .
Gdy wystygnie, pokryć wierzch serkiem śmietankowym zmiksowanym ze śmietankąna paste do smarowania
 Wstawić na noc do lodówki.... serka ze śmietanka nie słodzimy,chyba ,że ktoś chce słodsze..
    Ciasto jest puszyste, wilgotne,ale nie ciężkie ..:))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com