środa, 12 lutego 2020

ciasteczka orkiszowe z twarogiem

Składniki

1 szklanka mąki to 170g
  • 350 g maki - u mnie orkiszowa Typ 630
  • 250g półtłusty twaróg
  • 250 g masło miękkie
  • 2 jajka
  • 4 łyzki olej
  • 4 łyżki cukier kryształ
  • szczypta soli

Wykonanie
Połączyć mąkę z sola, cukrem,dodać ser twarogowego (nie może być zbyt suchy!) oraz miękkie masło.
Wymieszać składniki do konsystencji kruszonki - następnie zagnieść jednolite ciasto.
Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny
Po tym czasie ciasto w przekroju wygląda na bardzo puszyste - dzięki temu w trakcie pieczenia rozwarstwi się podobnie do francuskiego!
Porcje ciasta wałkować niezbyt cienko na blacie posypanym mąką - foremkami wycinać ciasteczka.
Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia - nie trzeba zostawiać dużych odstępów, ponieważ rosną w zasadzie tylko w górę, a na boki bardzo minimalnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C do czasu, aż podrosną i się ładnie zarumienią.
Smacznego!  

z przepisu Dony

3 komentarze:

777pepin777@gmail.com