Składniki
1 szklanka mąki to 170g- 350 g maki - u mnie orkiszowa Typ 630
- 250g półtłusty twaróg
- 250 g masło miękkie
- 2 jajka
- 4 łyzki olej
- 4 łyżki cukier kryształ
- szczypta soli
Połączyć mąkę z sola,
cukrem,dodać ser twarogowego (nie może być zbyt suchy!) oraz
miękkie masło.
Wymieszać składniki do
konsystencji kruszonki - następnie zagnieść jednolite ciasto.
Owinąć w folię i
włożyć do lodówki na 2 godziny
Po tym czasie ciasto w
przekroju wygląda na bardzo puszyste - dzięki temu w trakcie
pieczenia rozwarstwi się podobnie do francuskiego!
Porcje ciasta wałkować
niezbyt cienko na blacie posypanym mąką - foremkami wycinać
ciasteczka.
Gotowe ciasteczka ułożyć
na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia - nie trzeba
zostawiać dużych odstępów, ponieważ rosną w zasadzie tylko w
górę, a na boki bardzo minimalnie.
Piec w piekarniku
nagrzanym do 180*C do czasu, aż podrosną i się ładnie
zarumienią.
Smacznego!
z przepisu Dony
Smacznego!
z przepisu Dony
Na pewno są pyszne! :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze ciasteczka!
OdpowiedzUsuńowszem ,szybko znikaja
Usuń