niedziela, 23 lutego 2020

Wielkanocna szynka ,lub niedzielny obiad



Składniki

  • 1 kg - szynki wieprzowej bez kości
  • 1 łyżka - oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka - majeranku
  • 3 ząbki - czosnku
  • Marynata
  • 3 - cebule
  • ½ szklanki - soku jabłkowego
  • 1 łyżka - sosu Worcester
  • 5 ziarenek - ziela angielskiego
  • 3 - liście laurowe
Wykonanie
Skropić mięso oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić majerankiem i Przełożyć do zamykanego naczynia.
Pokroić cebule w piórka ,dodać sok jabłkowy i sos Worcester.
Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie .Całość dokładnie wymieszać i wszystko dodać do mięsa. Calość przykryć i i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Tak przygotowaną szynke przelożyc ze wszystkim,do żaroodpornego naczynia z pokrywka.
Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C – bez przykrycia. Po tym czasie przykryć i piec przez 3-4 godz. w temp. 120 st. C,az będzie miękka ,
u mnie 3,5 godziny.Szynka na Wielkanoc Wachowicz



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com