poniedziałek, 11 maja 2020

ciasto z migdalami i owocami

Składniki
Ciasto: blaszka duza 35x24cm
⦁    2 szklanki mąki krupczatki
⦁    1 szklanka cukru
⦁    5 jajek
⦁    1/2 kostki masła
⦁    2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁    1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%
⦁    szczypta soli
⦁    garsc migdalow opcjonalnie

Kruszonka:
⦁    1 szklanka mąki tortowej
⦁    1/2 szklanki cukru
⦁    1/2 kostki masła
⦁    1 cukier waniliowy
⦁    szczypta proszku do pieczenia
⦁    owoce tyle aby pokryly cale ciasto   -u mnie jagody i owoce goi mrozone z ubieglego roku

Wykonanie

Owoce- u mnie zamrozone,posypac  cukrem. Do śmietanki dodać proszek do pieczenia i wymieszać, odstawić .
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać po jednym żółtku (białka ubic z sola   w osobnym naczyniu)
 Dodawać mąkę i śmietankę z proszkiem.Ubite bialka dodać do ciasta.
Delikatnie wymieszać(już bez miksera).
 I wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną masłem i obsypaną tartą bułką).
Ciasto posypać odrobiną mąki krupczatki(owoce nie zapadną się) i na nim ułożyć owoce.
Połączyć wszystkie składniki na kruszonkę, ja robię ręką i rozłożyć na owocach.
Piec w nagrzanym piekarniku  180° ok. 45-50 minut-  zależy to od piekarnika, w międzyczasie sprawdzić patyczkiem stan wypieczenia.
Po tym czasie od razu wyjąć. I smacznego 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com