Składniki
Ciasto: blaszka duza 35x24cm
⦁ 2 szklanki mąki krupczatki
⦁ 1 szklanka cukru
⦁ 5 jajek
⦁ 1/2 kostki masła
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%
⦁ szczypta soli
⦁ garsc migdalow opcjonalnie
Kruszonka:
⦁ 1 szklanka mąki tortowej
⦁ 1/2 szklanki cukru
⦁ 1/2 kostki masła
⦁ 1 cukier waniliowy
⦁ szczypta proszku do pieczenia
⦁ owoce tyle aby pokryly cale ciasto -u mnie jagody i owoce goi mrozone z ubieglego roku
Wykonanie
Owoce- u mnie zamrozone,posypac cukrem. Do śmietanki dodać proszek do pieczenia i wymieszać, odstawić .
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać po jednym żółtku (białka ubic z sola w osobnym naczyniu)
Dodawać mąkę i śmietankę z proszkiem.Ubite bialka dodać do ciasta.
Delikatnie wymieszać(już bez miksera).
I wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną masłem i obsypaną tartą bułką).
Ciasto posypać odrobiną mąki krupczatki(owoce nie zapadną się) i na nim ułożyć owoce.
Połączyć wszystkie składniki na kruszonkę, ja robię ręką i rozłożyć na owocach.
Piec w nagrzanym piekarniku 180° ok. 45-50 minut- zależy to od piekarnika, w międzyczasie sprawdzić patyczkiem stan wypieczenia.
Po tym czasie od razu wyjąć. I smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com