RADA: nidy nie solić, są wystarczjąco słone i jodowane.
Składniki
- 600 gr soliród
- masło
- pieprz
Wykonanie
Opłukać i umyć dobrze w zimnej wodzie. Jeśli trzeba, usunąć korzenie, wyczyścić od piasku. Zagotować w wodzie przez 3 minuty. Następnie odlać, i wrzucić do zimnej wody z lodem, w ten sposób warzywo zachowa zielony kolor. (W ten sposób można gotować zielone warzywa jak fasola, brokuł, groszek itp...)
Następnie podsmażyć lekko na maśle, dodać szczyptę pieprzu.
Podawać jako dodatek do ryb, mięsa. Ja podałam z kasza ,pieczarkami ,marchewka i skorzonera gotowana na parze. (Skorzonera nie przypadkowo bywa nazywana zimowymi szparagami, ponieważ przypomina trochę w smaku to popularne warzywo, jest jednak mniej włóknista, a dzięki większemu stężeniu błonnika i inuliny także bardziej „mączysta” oraz sycąca. Wężymord nadaje się do jedzenia po ugotowaniu, najlepiej w skórce, gdyż wtedy zachowuje cenne właściwości. W osolonym i lekko osłodzonym wrzątku powinien przebywać około 25-30 minut.
Wężymord obiera się ze skórki tuż przed podaniem. Można ją podać jako przystawkę do dania głównego, po prostu z dodatkiem masła lub oliwy z oliwek.)
Soliród
to roślina występująca na zasolonych plażach, moczarach oraz w
lasach namorzynowych (lasy strefy międzyzwrotnikowej). Wyglądem
przypomina ona skrzyp, a w smaku jest nieco słona i ma trawiasty
aromat. Jest ceniona ze względu na walory smakowe oraz wysoką
zawartość składników mineralnych i witamin.
Soliród
jest rośliną drobną, osiąga zazwyczaj maksymalnie 30 centymetrów
wysokości i ma mięsiste pędy. Poszczególne gatunki tej rośliny
mają zróżnicowane ulistnienie, niektóre z nich posiadają małe
zielone liście, które w okresie jesiennym stają się czerwone.
Jedynym gatunkiem tej rośliny, który występuje w Polsce jest
soliród zielny, który pozornie nie ma liści, gdyż są one bardzo
drobne i trudno zauważyć je na tle łodygi. Ten gatunek rośliny
jest jednoroczny i kwitnie w okresie od sierpnia do września. W
Polsce roślina występuje niezwykle rzadko, można ją spotkać
jedynie w środkowej części kraju oraz na wybrzeżu. Soliród
zielny objęty jest ścisłą ochroną gatunkową, co oznacza, że
nie można go zrywać, niszczyć, a także handlować. Soliród
oprócz walorów smakowych ma wiele cennych składników odżywczych.
Zawiera on między innymi sporo wapnia,fosforu,jodu , oraz .magnezu
Jest źródłem witamin, między innymi wit. A,C,E oraz
beta-karotenu. W roślinie nie brakuje substancji o działaniu
moczopędnym, dzięki czemu mimo dość wysokiej zawartości sodu,
spożywanie rośliny nie powoduje zatrzymywania wody w organizmie.
Najwięcej wartościowych składników zawartych jest w surowym
solirodzie, niestety w trakcie obróbki termicznej traci on część
swoich prozdrowotnych właściwości. Roślina dobrze znosi
przechowywanie w lodówce - zamknięta w pojemniku może leżeć w
lodówce nawet przez dwa tygodnie, jednak w trakcie przechowywania
jej smak staje się mniej intensywny. Po zblanszowaniu soliród
można zamrażać. Soliród
kalorie: Soliród
jest rośliną niskokaloryczną - w 100 gramach zawarte jest jedynie
około 40 kcal. Oczywiście kaloryczność wzrasta, jeżeli roślinę
poda się polaną masłem, oliwą albo usmażoną w cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com