zupa
jest pełna smaku z kawałkami delikatnego kurczaka,z  makaronem
ryżowym, kolendrą,  i sokiem z limonki!
 Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 500-600 g bez kości, bez skóry pierś kurczaka, pokrojone w kawalki
 - sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
 - 3 ząbki czosnku, posiekane
 - 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
 - 1 szalotka pokrojona
 - 2 łyżki czerwonej pasty curry
 - 1 łyżka świeżo startego imbiru
 - 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści kolendry
 - 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
 - 1 do 2 łodyg trawy cytrynowej drobno posiekanej, lub 3 do 4 łyżki mrożonej trawy cytrynowej
 - 1 szklanka świeżych grzybów (takich jak shiitake, w plasterkach)
 - 2 szklanki baby bok choy -liście duże lub posiekane,
 - 1 szklanka pomidorów cherry
 - 6 szklanek bulionu z kurczaka
 - 1 puszka mleko kokosowe
 - opakowanie makaronu ryżowego
 - 2 łyżki sosu rybnego
 - 1 łyżka brązowego cukru
 
Wykonanie
Rozgrzać
oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Doprawić 
kurczaka do smaku solą i pieprzem.
Do
garnka dodać czosnek, paprykę i cebulę,dusić mieszając od czasu
do czasu, około 3-4 minut. Do garnka dołożyć czerwoną pastę
curry ,posiekana trawę cytrynowa ,galangal, imbir, aż będą
pachnące, około 1-2 minuty.  dodać kurczaka , smażyć na zloty
kolor, około 4 minut .Następnie dodać pomidorki i  bulion drobiowy
oraz mleko kokosowe, Doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć ogień i
gotować, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut. Dodać 
kolendrę, bazylię i sok z limonki,dopraw solą i pieprzem do smaku.
                                                 Makaron ryżowy,
połączyć z sosem rybnym i cukrem brązowym ,zalać wrzątkiem
,odstawić na około 4-5 minut. Gotowy makaron podawać z zupą. 
Smacznego                               



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com