zupa
jest pełna smaku z kawałkami delikatnego kurczaka,z makaronem
ryżowym, kolendrą, i sokiem z limonki!
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500-600 g bez kości, bez skóry pierś kurczaka, pokrojone w kawalki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 szalotka pokrojona
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści kolendry
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 do 2 łodyg trawy cytrynowej drobno posiekanej, lub 3 do 4 łyżki mrożonej trawy cytrynowej
- 1 szklanka świeżych grzybów (takich jak shiitake, w plasterkach)
- 2 szklanki baby bok choy -liście duże lub posiekane,
- 1 szklanka pomidorów cherry
- 6 szklanek bulionu z kurczaka
- 1 puszka mleko kokosowe
- opakowanie makaronu ryżowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka brązowego cukru
Wykonanie
Rozgrzać
oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Doprawić
kurczaka do smaku solą i pieprzem.
Do
garnka dodać czosnek, paprykę i cebulę,dusić mieszając od czasu
do czasu, około 3-4 minut. Do garnka dołożyć czerwoną pastę
curry ,posiekana trawę cytrynowa ,galangal, imbir, aż będą
pachnące, około 1-2 minuty. dodać kurczaka , smażyć na zloty
kolor, około 4 minut .Następnie dodać pomidorki i bulion drobiowy
oraz mleko kokosowe, Doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć ogień i
gotować, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut. Dodać
kolendrę, bazylię i sok z limonki,dopraw solą i pieprzem do smaku.
Makaron ryżowy,
połączyć z sosem rybnym i cukrem brązowym ,zalać wrzątkiem
,odstawić na około 4-5 minut. Gotowy makaron podawać z zupą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com