środa, 13 maja 2020

Tajska zupa z czerwonym carry i makaronem


zupa jest pełna smaku z kawałkami delikatnego kurczaka,z  makaronem ryżowym, kolendrą, i sokiem z limonki!
    Składniki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500-600 g bez kości, bez skóry pierś kurczaka, pokrojone w kawalki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 szalotka pokrojona
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści kolendry
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 do 2 łodyg trawy cytrynowej drobno posiekanej, lub 3 do 4 łyżki mrożonej trawy cytrynowej
  • 1 kawałek galangalu wielkości kciuka pokrojonego drobno ,lub szczypta mielonego
  • 1 szklanka świeżych grzybów (takich jak shiitake, w plasterkach)
  • 2 szklanki baby bok choy -liście duże lub posiekane,
  • 1 szklanka pomidorów cherry
  • 6 szklanek bulionu z kurczaka
  • 1 puszka mleko kokosowe
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru

Wykonanie
Rozgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Doprawić kurczaka do smaku solą i pieprzem.
Do garnka dodać czosnek, paprykę i cebulę,dusić mieszając od czasu do czasu, około 3-4 minut. Do garnka dołożyć czerwoną pastę curry ,posiekana trawę cytrynowa ,galangal, imbir, aż będą pachnące, około 1-2 minuty. dodać kurczaka , smażyć na zloty kolor, około 4 minut .Następnie dodać pomidorki i bulion drobiowy oraz mleko kokosowe, Doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć ogień i gotować, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut. Dodać kolendrę, bazylię i sok z limonki,dopraw solą i pieprzem do smaku. Makaron ryżowy, połączyć z sosem rybnym i cukrem brązowym ,zalać wrzątkiem ,odstawić na około 4-5 minut. Gotowy makaron podawać z zupą. Smacznego

Galangal 

Swoim wyglądem przypomina imbir. Niestety, chociaż w Polsce był już kiedyś popularny za sprawą Tatarów, nadal nie odzyskał dawnego miejsca w kuchni. Galangal to przyprawa o charakterystycznym imbirowo-pieprzowym smaku i zapachu. Rzadko dostępny w supermarketach, nie jest jednak przyprawą całkowicie nie do zdobycia.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

777pepin777@gmail.com