Składniki
- 1 kg ogórków
- 0,5- 1 szt. papryka czerwona
- 2 parasole kopru na słoik
- 2-4 ząbki czosnku na słoik
- 1 l wody
- 1 łyżka soli na litr wody
- 2,5 łyżki cukru na litr wody
- 1 łyżka octu jabłkowy na litr wody
- 3-4 ziela angielskiego na słoik litrowy
- 5-6 sztuk pieprz czarny w kulkach na słoik
- 1 liść laurowy na słoik
Wykonanie
Ta marynata może być używana do różnorodnych warzyw .
Ogórki umyć ,zalać zimną wodą i pozostawić na około 2 godzin.
Liść laurowy i koper zalać wrzątkiem na 1 minutę ,odcedzić.
Do słoika włożyć koper ,kawałek papryki ,liść laurowy,ziele i pieprz,oraz czosnek.
W
misce umieścić pokrojone ogórki , zalać wrzątkiem,odstawić na
10 minut i wylać wodę .
Ponownie zalać wrzątkiem , czekać 10 minut
i wylać wodę .(pomidory, zalewamy 1 x ,
ponieważ są bardziej
delikatne ).
Przygotować marynatę: na litr wody - 1 łyżka soli i 2,5 łyżki cukru.
Przygotować marynatę: na litr wody - 1 łyżka soli i 2,5 łyżki cukru.
Doprowadzić do wrzenia, oraz rozpuszczenia soli i cukru.
Napełnić słoiki ogórkami ,zalać zalewą i natychmiast zamknąć słoik. :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com