środa, 1 sierpnia 2018

Ogorki krojone







Składniki
  • 1 kg ogórków
  • 0,5- 1 szt. papryka czerwona
  • 2 parasole kopru na słoik
  • 2-4 ząbki czosnku na słoik
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli na litr wody
  • 2,5 łyżki cukru na litr wody
  • 1 łyżka octu jabłkowy na litr wody
  • 3-4 ziela angielskiego na słoik litrowy
  • 5-6 sztuk pieprz czarny w kulkach na słoik

  • 1 liść laurowy na słoik

Wykonanie

Ta marynata może być używana do różnorodnych warzyw .

Ogórki umyć ,zalać zimną wodą i pozostawić na około 2 godzin.

Liść laurowy i koper zalać wrzątkiem na 1 minutę ,odcedzić.

Do słoika włożyć koper ,kawałek papryki ,liść laurowy,ziele i pieprz,oraz czosnek. 
 
W misce umieścić pokrojone ogórki , zalać wrzątkiem,odstawić na 10 minut i wylać wodę .
Ponownie zalać  wrzątkiem , czekać 10 minut i wylać wodę .(pomidory, zalewamy 1 x , 

ponieważ są bardziej delikatne ).

Przygotować marynatę: na litr wody - 1 łyżka soli i 2,5 łyżki cukru.

Doprowadzić do wrzenia, oraz rozpuszczenia soli i cukru.

Napełnić słoiki ogórkami ,zalać zalewą i natychmiast zamknąć słoik. :))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com