Orzeźwiająca zimna
bułgarska zupa z jogurtu, ogórków, czosnku, orzechów włoskich,
kopru, oleju i wody.
Składniki
- 500ml jogurtu gęstego
- około 450 g ogórków
- około 100g orzechów włoskich , posiekanych i lekko prażonych na suchej patelni
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1/2 szkl. wody zimnej przegotowanej
- 2 -3 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek naci pietruszki,lub kopru
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- do dekoracji chipsy z batata
- u mnie sól odkwaszająca organizm tu
Zmiksować jogurt
,czosnek,ogórki,połowę orzechów włoskich,połowę zieleniny i
wodę .
Do uzyskania jednorodnej
konsystencji. Następnie dodać sól i pieprz
Podawać schłodzone,posypać pozostałymi orzechami
,nacią pietruszki i chipsami z batatów.chipsy z batatów
Składniki
- 1 batat
- olej rzepakowy
- sól
- ostra papryka w proszku
Batata umyć pokroić na
cienkie plasterki na mandolinie,lub nożem.
Plasterki ułożyć na
kratce lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok
drugiego. Posmarować olejem .
Piec w 180°C
,aż się wysuszą, upieką i staną lekko chrupiące.
Dobry pomysł Jadziu muszę spróbować
OdpowiedzUsuńJa też ostatnio zrobiłam obiad z krajów Bułgari
OdpowiedzUsuń