wtorek, 28 sierpnia 2018

Chłodnik ogórkowy po bułgarsku z chipsami z batata




Orzeźwiająca zimna bułgarska zupa z jogurtu, ogórków, czosnku, orzechów włoskich, kopru, oleju i wody.

Składniki
  • 500ml jogurtu gęstego
  • około 450 g ogórków
  • około 100g orzechów włoskich , posiekanych i lekko prażonych na suchej patelni
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szkl. wody zimnej przegotowanej
  • 2 -3 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek naci pietruszki,lub kopru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • do dekoracji chipsy z batata

  • u mnie sól odkwaszająca organizm tu                                                                          
Wykonanie
    Zmiksować jogurt ,czosnek,ogórki,połowę orzechów włoskich,połowę zieleniny i wodę .
    Do uzyskania jednorodnej konsystencji. Następnie dodać sól i pieprz
    Podawać schłodzone,posypać pozostałymi orzechami ,nacią pietruszki i chipsami z batatów.

chipsy z batatów

 Składniki
  • 1 batat
  • olej rzepakowy
  • sól
  • ostra papryka w proszku

    Batata umyć pokroić na cienkie plasterki na mandolinie,lub nożem.
    Plasterki ułożyć na kratce lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego. Posmarować olejem .
Piec w 180°C ,aż się wysuszą, upieką i staną lekko chrupiące.
Czas 20-25 minut. Z termoobiegiem. Smacznego:)

2 komentarze:

777pepin777@gmail.com