sobota, 11 sierpnia 2018

zapiekanka z wołowiną





Składniki:
  • 400 g mięsa wołowego
  • 300 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 200 g sera startego
  • 200 g jogurtu gęstego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • kilka ząbków czosnku
  • parę pieczarek-grzyby
  • koperek zielony


Wykonanie
Obrać i pokroić w piórka cebulę ,czosnek zmiażdżyć.
sos-Jogurt wymieszać z pieprzem , solą i czosnkiem .
Formę do pieczenia wysmarować olejem,poukładać pokrojoną cebulę ,posypać solą ,-u mnie sól odkwaszająca organizm.
Mięso wołowe pokroić na plastry około jednego centymetra grubości, a następnie rozbić na plastry .Mięso wyłożyć na cebulę ,pędzelkiem posmarować, połową sosu. Posypać całość zielonym koperkiem i plasterkami pieczarek. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 3-4 milimetry. Ułożyć plastry ziemniaka na mięso i ponownie posmarować sosem jogurtowym. Rozgrzać piekarnik do 180°C,formę umieścić w piekarniku na około 25-35 minut. Po tym czasie posypać zmielonym serem i ponownie do piekarnika na około 20 minut.:))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com