czwartek, 29 stycznia 2015

SÓL Odkwaszająca


Przepis na sól odkwaszającą P.Stefani Korżawskiej

SKŁADNIKI
10 łyżek soli kamiennej
 (lub morskiej)
5 łyżek siemienia lnianego
5 łyżek czarnuszki
5 łyżek kminku
WYKONANIE
Na patelnię wsypujemy sól i pozostałe zioła. Prażymy przez 4-5 minut, aż wszystkie ziarenka ładnie się uprażą i zaczną „podskakiwać”. Przesypujemy JE na talerz, a kiedy ostygną mielimy je w młynku. Zmielone ziarenka raz jeszcze podgrzewamy na patelni przez 1-2 minutki. Z patelni zacznie unosić się cudowny, intensywny zapach ziół. To coś wspaniałego…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...