Szybkie dania, które można
„wyczarować” w niedługą chwilę,gdy brak czasu,lub goście za
drzwiami.... Sałata rzymska Składniki
• sałata rzymska
• czosnek ( 3 ząbki)
• olej z pestek winogron
• sól morska
Wykonanie Sałatę rzymska dokładnie myjemy i usuwamy głąb. Następnie dzielimy na liście .Patelnie rozgrzewamy z olejem , wrzucamy ząbki czosnku zmiażdżone nożem i posiekane drobniutko. Gdy czosnek się lekko podsmaży ,dodajemy porwaną umytą i odsączoną z wody sałatę i smażymy przez 3-5 minut. . Gorącą sałatę przerzucamy na talerz i solimy do smaku. .
Roladki z kurczaka • sałata rzymska
• czosnek ( 3 ząbki)
• olej z pestek winogron
• sól morska
Wykonanie Sałatę rzymska dokładnie myjemy i usuwamy głąb. Następnie dzielimy na liście .Patelnie rozgrzewamy z olejem , wrzucamy ząbki czosnku zmiażdżone nożem i posiekane drobniutko. Gdy czosnek się lekko podsmaży ,dodajemy porwaną umytą i odsączoną z wody sałatę i smażymy przez 3-5 minut. . Gorącą sałatę przerzucamy na talerz i solimy do smaku. .
Składniki:
• 2 piersi z kurczaka
• 1-2 twarde ogórki konserwowe
• 1 łyżeczka ziaren kolendry
• 4 plastry świeżego boczku
• sól, pieprz, oliwa
• sznurek do pieczenia
Wykonanie
Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plastry . Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w cienkie plasterki.
Plastry kurczaka doprawiamy solą, pieprzem oraz utartymi w moździerzu i wymieszanymi z oliwą ziarnami kolendry. Na, każdy,doprawiony kawałek mięsa kładziemy plaster ogórka konserwowego i plaster świeżego boczku. Zawijamy ściśle w rulonik. Związujemy w dwóch miejscach sznurkiem.
Na patelni, rozgrzewamy oliwę i smażymy roladki z kurczaka na złoty kolor z każdej strony( po 3-4 minuty z każdej strony.)
Na talerzu układamy salate rzymska ,a na niej upieczone złociste roladki
Dobra rada: ważne jest, aby mięsa nie smażyć zbyt długo, roladki powinny soczyste w środku a nie przesuszone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com