czwartek, 22 stycznia 2015

Sałata rzymska z roladkami

Szybkie dania, które można „wyczarować” w niedługą chwilę,gdy brak czasu,lub goście za drzwiami....                                                          Sałata rzymska                                                                                                                                                                                 Składniki                          
•   sałata rzymska
•   czosnek ( 3 ząbki)
•  olej z pestek winogron  
•  sól morska


Wykonanie                                                                                                                                                                                         Sałatę rzymska  dokładnie myjemy i usuwamy głąb. Następnie dzielimy na liście .Patelnie rozgrzewamy  z olejem , wrzucamy ząbki czosnku zmiażdżone nożem i posiekane drobniutko. Gdy czosnek się lekko podsmaży ,dodajemy porwaną umytą i odsączoną z wody  sałatę i smażymy przez 3-5 minut. . Gorącą sałatę przerzucamy na talerz i solimy do smaku.                                                                                                                                                     
  Roladki z kurczaka
Składniki:

    2 piersi z kurczaka
•   1-2 twarde ogórki konserwowe
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    4 plastry świeżego boczku
•    sól, pieprz, oliwa
•    sznurek do pieczenia


Wykonanie
                                                                                                                                                                                                                                                     Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plastry . Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w cienkie plasterki.
 Plastry kurczaka doprawiamy solą, pieprzem oraz utartymi w moździerzu i wymieszanymi z oliwą ziarnami kolendry. Na, każdy,doprawiony  kawałek mięsa kładziemy plaster ogórka konserwowego i plaster świeżego  boczku. Zawijamy ściśle w rulonik. Związujemy w dwóch miejscach sznurkiem.
    Na patelni, rozgrzewamy oliwę i smażymy roladki z kurczaka na złoty kolor z każdej strony( po 3-4 minuty z każdej strony.)
Na talerzu układamy salate rzymska ,a na niej upieczone złociste roladki
Dobra rada: ważne jest, aby mięsa nie smażyć zbyt długo, roladki powinny soczyste w środku a nie przesuszone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com