piątek, 2 stycznia 2015

Jabłecznik z bitą śmietaną ---- Torta di mele con panna montata








Biszkopt                                                                                                                                                         

Składniki
  • 3 jajka
  • 50 g. mąki pszennej
  • 20 g. mąki  ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru



Masa jabłkowa      
  składniki
  • 1 kg jabłek winnych
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
 Bita śmietana
Składniki
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny + ¹⁄4 szklanki gorącej wody
dodatkowo:
  • 1 tabliczka czekolady deserowej,wiorek do dekoracji
  • lub płatki migdałów

 Wykonanie biszkoptu                                                                                                                                                                                                                                                     Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wymiarach 22x28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w temp. 170°C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do piekarnika do całkowitego wystygnięcia.


Wykonanie masy jabłkowej
Obrane i pokrojone   jabłka wkładamy wraz z cukrem do garnka,  i mieszamy..Następnie wszystko  zagotowujemy i dusimy ok 8-10 minut.Zdejmujemy z ognia ,wsypujemy galaretki i  mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.  Gdy zacznie tężeć smarujemy nią przygotowany wcześniej biszkopt.


Wykonanie bitej śmietany
Czekoladę ścieramy na wiórki. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i  rozpuszczamy dokładnie mieszając. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier puder , stale mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach. Cienkim strumieniem nie przerywając mieszania  wlewamy rozpuszczona ,przestudzoną  żelatynę  Tak przygotowaną masę  rozprowadzamy na warstwie jabłkowej Powierzchnię ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi i ewentualnie płatkami dekoracyjnymi. Jabłecznik schładzamy w lodówce.==
Torta di mele con panna montatapan di Spagna

Ingredienti

     3 uova
     50 g. Di farina
     20 g. Di farina di patate
     1/3 bicchiere. zucchero



Peso apple

                                                                                                                 ingredienti

     1 kg di mele colpevoli

     3 cucchiai di zucchero - 2
     Gelatina di limone 2

  panna montata

Ingredienti

     500 ml di panna da montare 36%

     2 - 3 cucchiai di zucchero semolato
     3 cucchiaini di gelatina + ¹ acqua calda / 4 tazza

più:

     1 dessert al cioccolato, Wiorek per decorare
     o mandorle

  Attuazione della spugna proteine torta battere rigido, alla fine della fustigazione aggiungere lo zucchero ei tuorli. Sia setacciare la farina e unire delicatamente con il composto di uova. Il fondo dello stampo con dimensioni di 22x28cm mettere carta da forno, ingrassare i lati di nulla. Versare la pastella. Cuocere in forno per circa 25 minuti a temperatura. 170 ° C. Hot torta, rimuovere dal forno, in forma di goccia da un'altezza di 60cm, e poi di nuovo messo in forno raffreddare completamente.

Attuazione della polpa di mela

Mele sbucciate e affettate con lo zucchero messo in pentola, e bollire mieszamy..Następnie tutto e cuocere circa 8-10 minut.Zdejmujemy del fuoco, versare la gelatina e mescolare fino a scioglimento. Lasciar riposare fino a completo fresco. Quando comincia a indurirsi torta grasso di spagna preparato in anticipo.

Attuazione della panna montata

Trucioli di cioccolato Scrub. Versate la gelatina con acqua calda e mescolare accuratamente sciogliere. Montate la panna a neve. Aggiungere le porzioni di zucchero in polvere, mescolando continuamente mixer a velocità ridotta. Flusso sottile senza interrompere la miscelazione versare disciolto, gelatina przestudzoną così preparato massa distribuita sullo strato superficiale di torta di mele e cospargere con scaglie di cioccolato o fiocchi decorativi. Sidro freddo nel frigorifero. ==

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com