SKŁADNIKI❤ 
 ❤
- 400g świeżego szpinaku
 - 100g bazylia
 - 4 jajka
 - 250 - 300 g sera zmielonego żółtego
 - sól i pieprz do smaku
 - szczypta gałki muszkatołowej
 - masło
 
- jajko do szpinaku
 - masło
 
WYKONANIE
 Rozgrzej piekarnik do 190 - 200 ° C .Szpinak jest
 wspaniały nie tylko z mięsem , makaronem ale również z jajkami.
 Przygotowanie świeżego szpinaku wymaga więcej czasu niż
 mrożonego jednak jego smak jest o wiele lepszy..Rozmrożony i
 odcedzony szpinak  wymieszaj z  serem .Dodaj żółtko z 1 jajka i ubitą pianę.Następnie  dodaj gałkę muszkatołową, pieprz cayenne, sól i pieprz.   Wysmaruj   masłem 
 ramekiny  ,nałóż wyrobiona  masę szpinakową   ,a następnie wbij do
 każdej foremki po 1 jajku. Każde jajko dopraw solą i pieprzem, a
 następnie z plasterkiem masła piec przez 10-12 minut, aż jajka
 się zetną  ,a żółtko pozostanie płynne . Tymczasem, kromki
 chleba grillujemy  z jednej strony,na złoty kolor,a następnie z
 drugiej strony  .Podawać jajka  położone na toście ,lub osobno.❤ 
 ❤
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com