SKŁADNIKI❤ ❤
- 400g świeżego szpinaku
- 100g bazylia
- 4 jajka
- 250 - 300 g sera zmielonego żółtego
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- masło
- jajko do szpinaku
- masło
WYKONANIE
Rozgrzej piekarnik do 190 - 200 ° C .Szpinak jest
wspaniały nie tylko z mięsem , makaronem ale również z jajkami.
Przygotowanie świeżego szpinaku wymaga więcej czasu niż
mrożonego jednak jego smak jest o wiele lepszy..Rozmrożony i
odcedzony szpinak wymieszaj z serem .Dodaj żółtko z 1 jajka i ubitą pianę.Następnie dodaj gałkę muszkatołową, pieprz cayenne, sól i pieprz. Wysmaruj masłem
ramekiny ,nałóż wyrobiona masę szpinakową ,a następnie wbij do
każdej foremki po 1 jajku. Każde jajko dopraw solą i pieprzem, a
następnie z plasterkiem masła piec przez 10-12 minut, aż jajka
się zetną ,a żółtko pozostanie płynne . Tymczasem, kromki
chleba grillujemy z jednej strony,na złoty kolor,a następnie z
drugiej strony .Podawać jajka położone na toście ,lub osobno.❤ ❤
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com