wtorek, 13 stycznia 2015

JAJKA na SZPINAKOWEJ ŁĄCE

SKŁADNIKI💕

  • 400g świeżego szpinaku
  • 100g bazylia
  • 4 jajka
  • 250 - 300 g sera zmielonego żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • masło
  •  jajko do szpinaku
  • masło
WYKONANIE

    Rozgrzej piekarnik do 190 - 200 ° C .Szpinak jest wspaniały nie tylko z mięsem , makaronem ale również z jajkami. Przygotowanie świeżego szpinaku wymaga więcej czasu niż mrożonego jednak jego smak jest o wiele lepszy..Rozmrożony i odcedzony szpinak wymieszaj z serem .Dodaj żółtko z 1 jajka i ubitą pianę.Następnie  dodaj gałkę muszkatołową, pieprz cayenne, sól i pieprz. Wysmaruj masłem ramekiny ,nałóż wyrobiona  masę szpinakową ,a następnie wbij do każdej foremki po 1 jajku. Każde jajko dopraw solą i pieprzem, a następnie z plasterkiem masła piec przez 10-12 minut, aż jajka się zetną ,a żółtko pozostanie płynne . Tymczasem, kromki chleba grillujemy z jednej strony,na złoty kolor,a następnie z drugiej strony .Podawać jajka położone na toście ,lub osobno.❤ 💕

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...