czwartek, 29 stycznia 2015

ciemne ciasto jak w-z


       Ciasto:
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia                                                                                                                                     
  • 4 łyżki kakao
  •   2-3 łyżki oleju
  • Dodatkowo                                                                                                                                  
  • wiśnie w spirytusie
  •   dżem z czarnej porzeczki                                                                                                                                                                                                                             Krem:
  • 1 l śmietany kremówki 30 proc.
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy                                                                                                                                                                                     Polewa 
  • 100 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
Wykonanie                                                                                                                                                   Białka ubić  na sztywną pianę . Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wsypywać  powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubitą pianę i olej. Blachę wysmaruj tłuszczem i wysypać  tartą bułką. ,ciasto wyłóż do blachy. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30- 35 minut .Gotowe ciasto przestudzić i przekroić  na 3 części. Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. . Na jeden blat ciasta wyłóż wiśnie ze spirytusu,a następnie polożyć połowę ubitej śmietany.,   Przykryć  drugim blatem, lekko docisnąć. Drugi blat wysmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć drugą połowę śmietany .Nakryć wszystko trzecim blatem......Włóż do rondelka wszystkie składniki polewy i gdy margaryna się rozpuści, na małym ogniu, mieszając, gotuj 5 minut. Gorącą polewą posmarować gotowe ciasto pozostawiając  do ostygnięcia.udekorować paseczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej..Smacznego
ps.fotek mało ,bo tylko tyle zdążyłam uratować do zdjęcia.....




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...