Google+ Followers

Pierś gęsi w towarzystwie --- Goose seno accompagnato


SKŁADNIKI

  • Gęsi smalec
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1-2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • po 1/2 kalafioru różyczki i brokułu
  • 2-3 ziela angielskie
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • śmietana 3-4 łyżki
  • ciepła woda
  • 1 łyżka inuliny lub 1 łyżka mąki gryczanej,lub pszennej do zagęszczenia
  • 2 piersi z gęsi
  • 2-3 marchewki ,lub małe marcheweczki,parę sztuk




WYKONANIE
Pierś umyć , osuszyć , następnie oprószyć dokładnie solą i pieprzem z każdej strony.
W brytfance na tłuszczu z gęsi podsmażyć porcje mięsa z obu stron na złoty kolor,
Następnie pierś przełożyć do rondla, podlać bulionem warzywnym lub wodą Całość dusić z przyprawami do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po około 20 minutach dodać warzywa
Dusimy dalej na wolnym ogniu, do momentu ,aż warzywa będą al dente Całość zalewamy śmietaną wymieszana z inulina ,Gotujemy i gotowe.
U mnie podane z kasza jaglaną
Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody.

                          KASZA JAGLANA                                                                                                                          Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.