SKŁADNIKI
- Gęsi smalec
 - 1/2 łyżeczki kurkumy
 - 1/2 łyżeczki tymianku
 - 1-2 liście laurowe
 - 1/2 łyżeczki bazylii
 - po 1/2 kalafioru różyczki i brokułu
 - 2-3 ziela angielskie
 - pieprz ziołowy do smaku
 - pieprz czarny  do smaku
 - sól do smaku
 - śmietana 3-4 łyżki
 - ciepła woda
 - 1 łyżka inuliny lub 1 łyżka mąki gryczanej,lub pszennej do zagęszczenia
 - 2 piersi z gęsi
 - 2-3 marchewki ,lub małe marcheweczki,parę sztuk
 
Pierś umyć , osuszyć , następnie oprószyć dokładnie solą i pieprzem z każdej strony.
W brytfance na tłuszczu z gęsi podsmażyć porcje mięsa z obu stron na złoty kolor,
Następnie pierś przełożyć do rondla, podlać bulionem warzywnym lub wodą Całość dusić z przyprawami do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po około 20 minutach dodać warzywa
Dusimy dalej na wolnym ogniu, do momentu ,aż warzywa będą al dente Całość zalewamy śmietaną wymieszana z inulina ,Gotujemy i gotowe.
U mnie podane z kasza jaglaną
Kasza
jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich
(np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często zdarza
się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe
danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją  przed
ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą.
Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i
jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody. 
                          KASZA JAGLANA                                                                                                                          Gotowanie
na sypko:
na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody.
Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i
odstawiamy na ok. godzinę.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com