Rozgrzać
piekarnik do 160 stopni C
Składniki
na spód:• 220 g herbatników czekoladowych lub owsianych
•65 g masla
• 1łyżeczka kawy cappuccino w proszku
WYKONANIE
Ciastka i stopione masło zmiksować do otrzymania masy o
konsystencji wilgotnego piasku. Blaszkę wyłożona papierem pokryć
masą piaskową . Wklepać w dno formy, i upiec 10 minut w nagrzanym
piekarniku. Ostudzić .
Składniki
na masę serową:- 1 kg sera
- 5 jajek
- 1 szklanka pudru ,lub drobnego
- 6 i 1/ 2 lyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 budyń czekoladowy
- 2 łyżki irlandzkiej whiskey
- 1 łyżka śmietany
WYKONANIE
Do
miksera włożyć jajka z cukrem i zmiksować składniki. Następnie
dodać budyń czekoladowy Zmiksować do połączenia nie długo, by
niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik
mocno urośnie, a potem opadnie. Łyżkę śmietany wymieszać z kawą
rozpuszczalną na jednolita masę i dodać do masy serowej. Wymieszać
wszystko łyżką ,dodając whiskey Tak
przygotowaną masę wlać na ciasteczkowy spód... Pieczemy w
temperaturze 160ºC przez około 50-60 minut w kąpieli wodnej
Upieczony sernik ,który powinien być rowny jak stół,pozostawiamy
do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiami . Potem
wyjąć, ostudzić całkiem. Włożyć do lodówki na 3 godziny, a
najlepiej na całą noc .
UWAGA
Gdy używamy tortownicy
,otwieranej ,należy owinąć ją bardzo dokładnie folią aluminiową
,aby nie dostała się do niej woda ,bo sernik pieczemy w kąpieli
wodnej.
Bita
śmietana
Składniki
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny + ¹⁄4 szklanki gorącej wody
Wykończenie:
Wykonanie
bitej śmietany
Żelatynę
zalewamy gorącą wodą i rozpuszczamy dokładnie mieszając.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier puder , stale
mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach. Cienkim strumieniem
nie przerywając mieszania wlewamy rozpuszczona ,przestudzoną
żelatynę Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na
warstwie serowej. Powierzchnię ciasta posypujemy sproszkowana
czekoladą. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com