wtorek, 6 stycznia 2015

SERNIK z irlandzkiej whiskey --- CHEESECAKE Irish whiskey






Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C
Składniki na spód:

    • 220 g herbatników czekoladowych lub owsianych
    •65 g masla
    • 1łyżeczka kawy cappuccino w proszku





WYKONANIE                                                                                                                                                                                                             Ciastka i stopione masło zmiksować do otrzymania masy o konsystencji wilgotnego piasku. Blaszkę wyłożona papierem pokryć masą piaskową . Wklepać w dno formy, i upiec 10 minut w nagrzanym piekarniku. Ostudzić .
                                                                                                                                                                                                            Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera
  • 5 jajek
  • 1 szklanka pudru ,lub drobnego
  • 6 i 1/ 2 lyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki irlandzkiej whiskey
  • 1 łyżka śmietany



WYKONANIE
Do miksera włożyć jajka z cukrem i zmiksować składniki. Następnie dodać budyń czekoladowy Zmiksować do połączenia nie długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Łyżkę śmietany wymieszać z kawą rozpuszczalną na jednolita masę i dodać do masy serowej. Wymieszać wszystko łyżką ,dodając whiskey Tak przygotowaną masę wlać na ciasteczkowy spód... Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 50-60 minut w kąpieli wodnej Upieczony sernik ,który powinien być rowny jak stół,pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiami . Potem wyjąć, ostudzić całkiem. Włożyć do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc . UWAGA Gdy używamy tortownicy ,otwieranej ,należy owinąć ją bardzo dokładnie folią aluminiową ,aby nie dostała się do niej woda ,bo sernik pieczemy w kąpieli wodnej.
                         Bita śmietana
Składniki
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny + ¹⁄4 szklanki gorącej wody
Wykończenie:
Wykonanie bitej śmietany
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i  rozpuszczamy dokładnie mieszając. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier puder , stale mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach. Cienkim strumieniem nie przerywając mieszania  wlewamy rozpuszczona ,przestudzoną  żelatynę  Tak przygotowaną masę  rozprowadzamy na warstwie serowej. Powierzchnię ciasta posypujemy sproszkowana czekoladą.   Smacznego
.....Preriscaldate il forno a 160 ° C.

Ingredienti per la base:


     220 gr di biscotti al cioccolato o di farina d'avena
     65 g di burro
     1 cucchiaino di cappuccino in polvere


ATTUAZIONE biscotti al burro fuso e mescolare per ottenere una massa con la consistenza della sabbia bagnata. Carta Lamina foderato copertura del terreno sabbioso. Pat nel fondo dello stampo, e cuocere 10 minuti nel forno preriscaldato. Freddo.

                                                                                                                                      Ingredienti per il formaggio:

     1 kg di formaggio

     5 uova

     1 tazza di polvere o multa

     6 e mezzo cucchiai di caffè solubile

     1 budino al cioccolato

     2 cucchiai di whisky irlandese

     1 cucchiaio di panna

ESECUZIONE

Mettete le uova in un frullatore con lo zucchero e mescolare gli ingredienti. Quindi aggiungere il Mix budino al cioccolato per combinare lungo non per aerare inutilmente la cagliata - aerato cheesecake crescere fortemente e poi cade. Un cucchiaio di panna acida mescolata con il caffè solubile in una massa uniforme e aggiungere alla cagliata. Mescolare il tutto con un cucchiaio, aggiungendo whisky versare la massa disposta nella parte inferiore del biscotto ... cuocere a 160 ° C per circa 50-60 minuti in un bagno d'acqua di formaggio al forno, che dovrebbe essere uguale come una tabella, lasciare raffreddare nel forno con la porta socchiusa. Quindi rimuovere e raffreddare completamente. Mettete in frigo per 3 ore e preferibilmente durante la notte. NOTA Quando si usa uno stampo a cerniera, apertura, avvolgerlo in un foglio di alluminio con attenzione in modo da non entrare in acqua, perché cuocere cheesecake in un bagno d'acqua.

   panna montata

Ingredienti

     500 ml di panna da montare 36%

     2 - 3 cucchiai di zucchero semolato

     3 cucchiaini di gelatina + ¹ acqua calda / 4 tazza

Finitura:

Attuazione della panna montata

Versate la gelatina con acqua calda e mescolare accuratamente sciogliere. Montate la panna a neve. Aggiungere le porzioni di zucchero in polvere, mescolando continuamente mixer a velocità ridotta. Flusso sottile senza interrompere la miscelazione versare disciolto, gelatina przestudzoną così preparata massa distribuito sullo strato di formaggio. La superficie della pasta cospargere cioccolato in polvere. Buon appetito

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com