Masa makowa:
Składniki
- 1/2kg-maku
- 1 l mleka
- 10 dkg masła
- 15 dkg cukru
- 3/4 szklanki miodu
- 3 jajka
- zawartość środka laski wanilii lub duży cukier waniliowy
- 10 dkg migdałów rozdrobnionych
- 10 dkg rodzynek
- skórka pomarańczowa
- skórka cytrynowa
- 10 dkg orzechów włoskich
- skórka cytrynowa
- kieliszek rumu
- ewentualnie słodka śmietana kremówka
. Wykonanie
Mak
zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia,gotujemy na wolnym ogniu
ok.1/2
godziny często mieszając .Po ugotowaniu odstawiamy do następnego dnia
Na drugi dzień dokładnie odsączony mak mielimy trzy razy. W dużym garnku roztapiamy masło i wsypujemy zmielony mak, dodajemy migdały , orzechy i całość smażymy
chwilę Dodajemy miód i przesmażam chwilę,dodajemy wanilie i na końcu rum
Gotowa masę łączymy ze zmielonym makiem dokładnie mieszając
Dodajemy resztę bakalii. Odstawiamy do przestudzenia.
Żółtka ubijamy z połową cukru do białości i mieszamy z masą makową.2 białka
ubijamy wsypując pod koniec ubijania drugą połowę cukru i -też mieszamy z masą
makową. Jeśli zdarzy się że masa będzie zbyt sucha wtedy dolewamy trochę śmietany
kremówki-masa ma być dość gęsta ale smarowna.
godziny często mieszając .Po ugotowaniu odstawiamy do następnego dnia
Na drugi dzień dokładnie odsączony mak mielimy trzy razy. W dużym garnku roztapiamy masło i wsypujemy zmielony mak, dodajemy migdały , orzechy i całość smażymy
chwilę Dodajemy miód i przesmażam chwilę,dodajemy wanilie i na końcu rum
Gotowa masę łączymy ze zmielonym makiem dokładnie mieszając
Dodajemy resztę bakalii. Odstawiamy do przestudzenia.
Żółtka ubijamy z połową cukru do białości i mieszamy z masą makową.2 białka
ubijamy wsypując pod koniec ubijania drugą połowę cukru i -też mieszamy z masą
makową. Jeśli zdarzy się że masa będzie zbyt sucha wtedy dolewamy trochę śmietany
kremówki-masa ma być dość gęsta ale smarowna.
Biszkopt
Składniki:
7 dużych jajek
200g cukru
150 g mąki tortowej
100g mąki ziemniaczanej-1/2 szklanki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli
Wykonanie
7 dużych jajek
200g cukru
150 g mąki tortowej
100g mąki ziemniaczanej-1/2 szklanki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli
Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni (dolna grzałka). Blaszkę o średnicy ok. 32x32 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować boków.
Oddzielić białka od żółtek. Proszek do pieczenia i ocet dodać do żółtek i roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli ,stopniowo dosypując cukier. Gdy piana zrobi się szklista i sztywna dodać żółtka i wszystko razem zmiksować. Do tak ubitej masy dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut. Zaraz po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z piekarnika i rzucić na podłogę z wysokości ok. 50 cm, po czym wstawić z powrotem do piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia,przy otwartych drzwiczkach. W ten sposób usuwamy parę z ciasta , dzięki czemu biszkopt pozostaje idealnie równy. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Krem
- 4 żółtka
- 2,5 szklanki mleka
- 3 budynie waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g
miękkiego masła
Wykonanie
Żółtka, cukier, budyń wymieszać ze szklanką mleka.
Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka wlewamy
przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę
gotujemy. Odstawiamy z ognia ,przykrywamy i odstawiamy do
ostudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu .Złożenie od dołu... biszkopt,cienka warstwa kremu, mak, biszkopt ,krem ,biszkopt.Całość wysmarowana kremem i posypana orzechami laskowymi zmielonymi.
Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu .Złożenie od dołu... biszkopt,cienka warstwa kremu, mak, biszkopt ,krem ,biszkopt.Całość wysmarowana kremem i posypana orzechami laskowymi zmielonymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com