Google+ Followers

MAKOWIEC

  
                       Ciasto krucho-drożdżowe
                                                   z książki '
W staropolskiej kuchni i przy polskim stole' Maria Lemnis i H. Vitry
                                                                   
                                                                                                                     
Ciasto
                                                                                                                                                                                                             Składniki
  • 40 dkg mąki
  • 2 całe jaja i 1-2
    żółtka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 5 dkg drożdży
  • 15 dkg masła,dodać
                                                                                                                                                                                                          .                                                                                                                                                                                          Wykonanie                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                40 dkg mąki posiekać z 15 dkg masła,dodać 5 dkg drożdży rozpuszczonych w 3
    łyżkach śmietany,dodać 2 czubate łyżki cukru pudru,1/3 łyżeczki soli,2 całe jaja i 1-2
    żółtka. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.                                                                                                                                                                                              
                                                                                                     
    Masa makowa:
                                                                                                                                                                  .                                                                                                                                                                                     Składniki
  •  1/2kg-maku                                                                                                                                                   
  • 1 l mleka
  • 10 dkg masła
  • 15 dkg cukru
  • 3/4 szklanki miodu
  • 3 jajka
  • zawartość środka laski wanilii lub duży cukier waniliowy
  • 10 dkg migdałów rozdrobnionych
  • 10 dkg rodzynek
  • skórka pomarańczowa
  • skórka cytrynowa
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • skórka cytrynowa
  • kieliszek rumu
  • ewentualnie słodka śmietana kremówka
                                                                                                                                                                                                      Wykonanie                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Mak zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia,gotujemy na wolnym ogniu ok.1/2
godziny często mieszając .Po ugotowaniu odstawiamy do następnego dnia
Na drugi dzień dokładnie odsączony mak mielimy trzy razy. W dużym garnku roztapiamy masło i wsypujemy zmielony mak, dodajemy migdały , orzechy i całość smażymy
chwilę Dodajemy miód i przesmażam chwilę,dodajemy wanilie i na końcu rum
Gotowa masę łączymy ze zmielonym makiem dokładnie mieszając
Dodajemy resztę bakalii. Odstawiamy do przestudzenia.
Żółtka ubijamy z połową cukru do białości i mieszamy z masą makową.2 białka
ubijamy wsypując pod koniec ubijania drugą połowę cukru i -też mieszamy z masą
makową. Jeśli zdarzy się że masa będzie zbyt sucha wtedy dolewamy trochę śmietany
kremówki-masa ma być dość gęsta ale smarowna.
                                                                                                                                         .                                                                       Składanie ciasta
Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy ,każdy kawałek na duży prostokąt tak żeby
ciasto było dość cienkie-ok.1/2 cm. Smarujemy lekko
ubitym białkiem i wykładam po 1/3 masy makowej na każdą część zostawiając
wzdłuż 3 boków pas bez masy szerokości ok.3 cm. --mak po wierzchu też smaruje białkiem ,aby nie odstawał od ciasta. Zwijamy makowiec .Zawinięte w papier do pieczenia makowce nakłuwamy cienkim szpikulcem
Wkładam do zimnego piekarnika włączając go na 175 stopni. Pieczemy ok.40-50
minut,aż makowce wyrosną i przypieką się z wierzchu.
Jeszcze ciepłe lukrujemy lukrem z przesianego cukru pudru utartego z sokiem z wyciśniętej cytryny
na gęstą masę.




Pasta Fragile lievito
                                                    dal libro 'La cucina polacca' Maria Lemnis e H. Vitry
                                                                                                                                                                                      

torta
                                                                                                                                                                                                              Ingredienti

     40 once di farina

     2 uova intere e 1-2
     tuorlo

     Sale 1/3 cucchiaino

     2 cucchiai colmi di zucchero semolato

     3 cucchiai di panna

     5 grammi di lievito

     15 grammi di burro, aggiungere
                                                                                                                                                                                                           . Esecuzione di 40 grammi farina 15 once burro tritato, aggiungere 5 grammi di lievito di birra sciolto in 3
     cucchiai di panna, aggiungere 2 cucchiai colmi di zucchero semolato, 1/3 cucchiaino di sale, 2 uova intere e 1-2
     tuorlo. Impastare la pasta. Mettere da parte a salire.

     Peso papavero:
                                                                                                                                                                   . Ingredienti

      1 / 2kg-papavero
     1 litro di latte
     10 grammi di burro
     15 grammi di zucchero
     3/4 di tazza di miele
     3 uova

     il contenuto del contenitore di vaniglia o grande zucchero vaniglia
     10 grammi di mandorle tritate
     10 grammi di uva passa
     scorza
     buccia di limone
     10 grammi di noci

     buccia di limone

     un bicchiere di rum

     crema dolce o pesante

                                                                                                                                                                                                       Esecuzione Mak versare il latte e portare a bollore, cuocere a fuoco basso circa 1/2
.Dopo ore di cottura, mescolando spesso lasciarlo fino al giorno successivo
Il secondo giorno di papavero macinare accuratamente svuotato per tre volte. In una grande pentola, sciogliere il burro e versare a terra semi di papavero, aggiungere le mandorle, noci e tutto friggere
momento, aggiungi il miele e cuocere per un minuto, aggiungere la vaniglia e rum alla fine del
Peso Pronto combinano con i semi di papavero macinati mescolando bene
Aggiungere il resto dei generi alimentari. Lasciate riposare per rinfrescarsi.
Montare i tuorli con metà dello zucchero al bianco e mescolare con una massa di proteine makową.2
frusta montare versare alla fine della seconda metà dello zucchero e mescolare con il terreno -też
papavero. Se accade che il peso sarà troppo asciutta, quindi versare un po 'di panna
crema di massa per essere piuttosto denso ma lubrificante.
                                                                                                                                          . piegare la pasta
L'impasto è diviso in tre parti. Laminati, ogni pezzo del grande rettangolo in modo che
la pasta era molto sottile di circa 1/2 cm. Grease leggermente
proteine e insegnare picchiati 1/3 del peso di papavero per ogni parte lasciando
lungo tre lati del nastro senza peso di circa 3 cm di larghezza. --make lubrifica anche all'inizio della proteina che non si stacca dalla pasta. Avvolgere Opium .Zawinięte in oleata di semi di papavero carta spike perforato l'intestino
Ho messo in un forno freddo girandolo 175 gradi. Cuocere 40-50
minuti fino risorto e cuocere semi di papavero dalla parte superiore.
Ancora caldo velo glassa di zucchero a velo setacciato battuto con il succo di limone spremuto
massa densa.