Google+ Followers

Powidla sliwkowe z czekoladą --Confettura di prugne con cioccolato ...


 Składniki:
  • ok.3 kg wypestkowanych  śliwek węgierek,
  • około 600 - 800 g cukru (ilość zależna od stopnia dojrzałości śliwek)
  • 2 opakowania cukru z wanilią lub nacięta laska wanilii
  •  100 g kakao Deco  Morreno
  • 1i 1/2  tabliczki 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  •  dalam amaretto do jednych słoiczków a do drugich syrop miętowy ,bo czekolada i mięta to sama rozkosz...mniam pycha!!!
 Wykonanie:                                                                                                                              

   Umyte śliwki wypestkować, wrzucić do miski,  posypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.  Po upływie doby postawić na malutkim  ogniu i gotować ok 3 godz. w odkrytym garnku , przez 2 dni .Po upływie 2godz. zaczynamy mieszać , do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Duże kawalki można zmiksować blenderem w garnku. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości dodać kakao 100g i czekoladę.-po dodaniu czekolady i kakao powidla  gęstnieja  i trzeba  mieszac ...Gotowe przelożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć  i studzić przykryte  kocykiem.   Smacznego !