Powidla sliwkowe z czekoladą --Confettura di prugne con cioccolato ...
Składniki:
- ok.3 kg wypestkowanych śliwek węgierek,
- około 600 - 800 g cukru (ilość
zależna od stopnia dojrzałości śliwek)
- 2 opakowania cukru z wanilią lub
nacięta laska wanilii
- 100 g kakao Deco Morreno
- 1i 1/2 tabliczki 100 g
gorzkiej lub deserowej czekolady
- dalam amaretto do jednych słoiczków a
do drugich
syrop miętowy ,bo czekolada i mięta to sama rozkosz...mniam pycha!!!
Wykonanie:
Umyte śliwki wypestkować, wrzucić do miski, posypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Po upływie
doby postawić na malutkim ogniu i gotować ok 3 godz. w odkrytym garnku , przez 2 dni .Po
upływie 2godz. zaczynamy mieszać , do uzyskania
odpowiedniej konsystencji. Duże kawalki można zmiksować blenderem w garnku. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości dodać kakao 100g i czekoladę.-po dodaniu czekolady i kakao powidla gęstnieja i
trzeba mieszac ...Gotowe przelożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć i studzić przykryte
kocykiem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com