poniedziałek, 15 grudnia 2014

Fałszywe foie gras ---- False foie gras ricetta

 SKŁADNIKI                                                                                                                                             



       
  •  16 łyżek    miękkie masło     
  • 1 filiżanka drobno posiekana cebula                                                                                       
  •  1 ząbek czosnek                                                                                                                        
  •  1/2 filiżanki śmietanka kremówka                                                                                             
  • 400g   wątróbka kurza
  • 1 łyżeczka   soli   
  •   1/2 łyżeczki pieprz czarny świeżo mielony
        
       Pietruszkowe gelee:                                                                                                                 
  •   1/2  ogórka wąż pokrojonego na 5-centymetrowe kawałki                                                                                                                       
  •  1 łyżeczka     żelatyny                                                                                              
  •    1 łyżeczka sok z cytryny                                                                                                                      
  •  1 łyżeczka cukru 
  •  szczypta  soli morskiej                                                                             
  •     1-2 kropel sosu Tabasco    
  •   2-3 łyżki posiekanej  natki pietruszki  
    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          WYKONANIE                                  
Cebulę usmażyć na szklisto na 2 łyżkach masła i dusić pod przykryciem 5-6 minut, poruszając garnkiem. Dodać zmiażdżony czosnek i śmietanę. Gotować na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie (około 6 minut). Zdjąć z ognia i dodać pozostałe masło. Podgrzewać, aż masło całkowicie się rozpuści.Połączyć  wszystkie składniki tj.wrzucić wątróbki, cebulowy sos, sól i pieprz do blendera i zmiksować. Przełożyć masę do żaroodpornych naczynek  Piec w kąpieli wodnej w pod przykryciem z folii aluminiowej około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.
Wystudzić mus w temperaturze pokojowe, a następnie wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować gelee. Zmiksować ogórki i odcedzić sok. 100 ml soku wymieszać z żelatyną i rozpuścić w mikrofali. Do reszty soku ogórkowego dodać sok cytrynowy, cukier, sól i Tabasco. Całość wymieszać z roztworem żelatynowym. Gdy zacznie tężeć, dodać drobno posiekaną pietruszkę. Wyłożyć po dwie łyżki galarety na każdą foremkę z foie gras i ponownie wstawić do lodówki.
Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej.Smacznego!!!   ps.. przepis Magdy Gessler          
                                                        False foie gras ricetta INGREDIENTI Magda Gessler

      16 cucchiai di burro morbido
     1 tazza di cipolla tritata finemente
      1 spicchio d'aglio
      Panna 1/2 tazza
     Night-400g di fegato
     1 cucchiaino di sale
       1/2 cucchiaino di pepe nero

                Gelee Prezzemolo:

       1/2 cetriolo serpente tagliato in pezzi da 5 pollici
      1 cucchiaino di gelatina
        Succo di limone 1 cucchiaino
      Di zucchero 1 cucchiaino
      un pizzico di sale marino
         1-2 gocce di salsa Tabasco
       2-3 cucchiai di prezzemolo tritato

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               ESECUZIONE

Soffriggere la cipolla 2 cucchiai di burro e fate sobbollire vitreo coperto per 5-6 minuti, spostando la pentola. Aggiungere l'aglio tritato e la panna. Cuocere a fuoco basso, fino a quando la cipolla è tenera (circa 6 minuti). Togliere dal fuoco e aggiungere il burro rimanente. Il calore fino a quando il burro è completamente rozpuści.Połączyć tutti gli ingredienti tj.wrzucić fegatini, salsa di cipolla, sale e pepe in un frullatore e frullare. Trasferire il peso dei vasi resistenti al calore cuocere in un bagno d'acqua, coperto con un foglio di alluminio per circa 30 minuti in un forno preriscaldato a 150 ° C.

Mus lasciate temperatura ambiente freddo, poi in frigorifero. A questo punto, preparare gelee. Mescolare il cetriolo e drenare il succo. 100 ml di succo di mescolano e si dissolvono la gelatina in un forno a microonde. Per il resto dei succhi cetriolo, aggiungere il succo di limone, zucchero, sale e Tabasco. Soluzione di gelatina mix intero. Quando comincia a indurirsi, aggiungere il prezzemolo tritato. Mettete due cucchiai di gelatina su ogni stampo con foie gras e poi in frigorifero.

Prima della somministrazione per riscaldare ad ambiente pokojowej.Smacznego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...