Google+ Followers

KARP PO ŁOTEWSKU ------ KARP in Lettone


Składniki
  • karp ok. 2 kg
  • kminek 1 opakowanie
  • cebula ½ kg lub więcej
  • marchew jw
  • majonez ostrzejszy,  kętrzyński,lub  kielecki
  • sól, olej, prostokątne naczynie do zapiekania
    
                                                                                                                                 
Wykonanie

                                                                                                                                                                    Karpia podzielić na pół-dzwonki (później je składać w całość), posolić. Na dno naczynia polać olej, pokryć dno tarkowaną marchwią i cebulą pokrajaną w plastry, posypać kminkiem, ułożyć na tym karpia (głowę i ogon też, jeśli zmieści się w naczyniu) . Dołożyć marchew, cebulę i kminek między kawałki karpia i na karpia. Pokryć majonezem . Posypać lekko kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 180 st. C przez ok. 1 godzinę, pod koniec można jeszcze położyć trochę majonezu. Smacznego.ps.to przepis rodzinny,bardzo smaczny.