Składniki
- karp ok. 2 kg
- kminek 1 opakowanie
- cebula ½ kg lub więcej
- marchew jw
- majonez ostrzejszy, kętrzyński,lub kielecki
- sól, olej, prostokątne naczynie do zapiekania
Wykonanie
Karpia podzielić na pół-dzwonki
(później je składać w całość), posolić. Na dno naczynia polać
olej, pokryć dno tarkowaną marchwią i cebulą pokrajaną w
plastry, posypać kminkiem, ułożyć na tym karpia (głowę i ogon
też, jeśli zmieści się w naczyniu) . Dołożyć marchew, cebulę
i kminek między kawałki karpia i na karpia. Pokryć majonezem .
Posypać lekko kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze
ok. 180 st. C przez ok. 1 godzinę, pod koniec można jeszcze położyć
trochę majonezu. Smacznego.ps.to przepis rodzinny,bardzo smaczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com