wtorek, 9 grudnia 2014

bliny gryczane ---- frittelle di grano saraceno

Bliny gryczane to rosyjska potrawa, którą tradycyjnie łączy się z kawiorem.
Składniki

  • - 250 g mąki gryczanej
  • - 100 g mąki pszennej
  • - 25 g drożdży
  • - 2 szklanki ciepłego mleka
  • - 40-50 ml roztopionego masła
  • - 1 żółtko
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - 1 łyżeczka soli
Do podania

  • - gęsta śmietana 18%
  • - słoiczek czerwonego lub czarnego kawioru
Wykonanie                                                                                                                                                    Drożdże dokładnie łączymy z ¼ szklanki ciepłego mleka oraz 2-3 łyżkami mąki pszennej i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W osobnym naczyniu łączymy pozostałe składniki, uważając by w nie zrobiły się grudki. Gdy ciasto jest już gładkie, dodajemy wyrośnięte drożdże i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę pozostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny by jeszcze podrosła.
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej. Ciasto na bliny (powinno mieć konsystencję troszkę gęstszą niż ciasto naleśnikowe) nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Ciepłe bliny udekorować wysepką ze śmietany i łyżeczką kawioru


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com