Bliny gryczane to rosyjska potrawa, którą tradycyjnie łączy się z kawiorem.
Składniki
- - 250 g mąki gryczanej
- - 100 g mąki pszennej
- - 25 g drożdży
- - 2 szklanki ciepłego mleka
- - 40-50 ml roztopionego masła
- - 1 żółtko
- - 1 łyżeczka cukru
- - 1 łyżeczka soli
- - gęsta śmietana 18%
- - słoiczek czerwonego lub czarnego kawioru
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej. Ciasto na bliny (powinno mieć konsystencję troszkę gęstszą niż ciasto naleśnikowe) nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Ciepłe bliny udekorować wysepką ze śmietany i łyżeczką kawioru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com