Google+ Followers

Śledzie z orzechami----Herring con le noci

wiersz Brzechwy :
„…Bardzo w kuchni gniewały się śledzie,

Że nikt nie chce ich jeść po obiedzie,

Tak jak gdyby istniały powody,

Wyżej cenić owoce lub lody.

Przed obiadem dobry jest śledź,

A po obiedzie – cicho siedź!..” itd.

Składniki

  • 2-3 cebule
  • szklanka orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek około 1 szklanki
  • 1/2 kg matiasów w oleju
  • 4 dkg grzybów suszonych
  • 1 łyżka rodzynków
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • ocet sojowy do smaku


Wykonanie                                                                                                                                               Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin.. Grzyby namoczyć, wodę odlać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości, pokroić Orzechy z grubsza posiekać Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
Pokrojone śledzie układać warstwami w słoiku potem warstwa grzybowo - orzechowa , aż do wyczerpania składników, na wierzchu grzyby, zalać pozostałą oliwą i odstawić na dwa , trzy dni.         Herring con le noci



Linea Brzechwy:

"... Siamo in cucina gniewały l'aringa,

Che nessuno vuole mangiare loro dopo cena,

Come se non ci fossero motivi,

Meglio valutate frutta o gelato.

Prima di cena è buona aringhe,

E dopo cena - sedersi tranquillamente .. "E così via!.

Ingredienti

     2-3 cipolle

     tazza di noci

     olio d'oliva circa 1 tazza
     1,2 kg di petrolio matiasów

     4 once di funghi secchi

     1 cucchiaio di uvetta

     sale e pepe

     2 cucchiai di aceto o succo di limone
     aceto di soia qb

Esecuzione se sono salati aringhe, ammollo in acqua per diverse ore .. Mettere a bagno i funghi, versare l'acqua, coprire di nuovo con acqua e cuocere finché sono teneri, tagliare grossolanamente tritate le noci cipolla tagliata a mezze fette, sbollentare in acqua bollente, scolarli, cospargere con l'aceto. In padella, scaldare due cucchiai di olio d'oliva, funghi affettati e frutta secca, friggere due o tre minuti, aggiungere la salsa di soia, condire con sale e pepe. Lasciate raffreddare.
Aringhe Chopped a strati in un vaso e poi strato di funghi - noce, fino a quando tutti gli ingredienti sopra dei funghi, aggiungere l'olio rimasto e lasciare riposare per due o tre giorni.