wiersz Brzechwy :
„…Bardzo w kuchni
gniewały się śledzie,
Że nikt nie chce ich jeść
po obiedzie,
Tak jak gdyby istniały
powody,
Wyżej cenić owoce lub
lody.
Przed obiadem dobry jest
śledź,
A po obiedzie – cicho
siedź!..” itd.
- 2-3 cebule
- szklanka orzechów włoskich
- oliwa z oliwek około 1 szklanki
- 1/2 kg matiasów w oleju
- 4 dkg grzybów suszonych
- 1 łyżka rodzynków
- sól, pieprz
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- ocet sojowy do smaku
Wykonanie Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka
godzin.. Grzyby namoczyć, wodę odlać, zalać ponownie wodą i
gotować do miękkości, pokroić Orzechy z grubsza posiekać
Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić,
skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone
grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy,
doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
Pokrojone śledzie układać warstwami w słoiku potem warstwa grzybowo - orzechowa , aż do wyczerpania składników, na wierzchu grzyby, zalać pozostałą oliwą i odstawić na dwa , trzy dni. Herring con le noci
Pokrojone śledzie układać warstwami w słoiku potem warstwa grzybowo - orzechowa , aż do wyczerpania składników, na wierzchu grzyby, zalać pozostałą oliwą i odstawić na dwa , trzy dni. Herring con le noci
Linea Brzechwy:
"... Siamo in cucina gniewały l'aringa,
Che nessuno vuole mangiare loro dopo cena,
Come se non ci fossero motivi,
Meglio valutate frutta o gelato.
Prima di cena è buona aringhe,
E dopo cena - sedersi tranquillamente .. "E così via!.
Ingredienti
2-3 cipolle
tazza di noci
olio d'oliva circa 1 tazza
1,2 kg di petrolio matiasów
4 once di funghi secchi
1 cucchiaio di uvetta
sale e pepe
2 cucchiai di aceto o succo di limone
aceto di soia qb
Esecuzione se sono salati aringhe, ammollo in acqua per diverse ore .. Mettere a bagno i funghi, versare l'acqua, coprire di nuovo con acqua e cuocere finché sono teneri, tagliare grossolanamente tritate le noci cipolla tagliata a mezze fette, sbollentare in acqua bollente, scolarli, cospargere con l'aceto. In padella, scaldare due cucchiai di olio d'oliva, funghi affettati e frutta secca, friggere due o tre minuti, aggiungere la salsa di soia, condire con sale e pepe. Lasciate raffreddare.
Aringhe Chopped a strati in un vaso e poi strato di funghi - noce, fino a quando tutti gli ingredienti sopra dei funghi, aggiungere l'olio rimasto e lasciare riposare per due o tre giorni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com