niedziela, 7 października 2018

Okra z pomidorami


Składniki
  • 500g okra
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2-3 łyżki oliwa
  • 4-5 średnie pomidory, pokrojone na kawałki
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • pół cytryny do okry
  • pół cytryny do garnka
  • 1½ szkl. gorącej wody
  • sól dla smaku
  • parę gałązek kopru zielonego



Wykonanie

Okrę umyć ,skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 10-15 minut.
Cebule obrana pokroić w kostkę i zeszklić na patelni na oliwie.
Jak cebula będzie złotego koloru,dodać pomidory i plasterki czosnku. Wymieszać i gotować przez około 10 minut.
Włożyć okrę z sokiem do naczynia z cebulą czosnkiem i pomidorami.
Wycisnąć sok z drugiej połowy cytryny .Nie mieszać ,przykryć i gotować 5-6 minut. Następnie wlać 1½ szklanki gorącej wody, dodać sól. Gotować pod przykryciem około 20-30 minut, aż okra będzie miękka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com