Składniki
- 500g okra
- 1
cebula, pokrojona w kostkę
- 2-3
łyżki oliwa
- 4-5
średnie pomidory, pokrojone na kawałki
- 4
ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- pół
cytryny do okry
- pół
cytryny do garnka
- 1½
szkl. gorącej
wody
- sól
dla smaku
- parę
gałązek kopru zielonego
Wykonanie
Okrę
umyć ,skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 10-15 minut.
Cebule
obrana pokroić w kostkę i zeszklić na patelni na oliwie.
Jak
cebula będzie złotego koloru,dodać pomidory i plasterki czosnku.
Wymieszać i gotować przez około 10 minut.
Włożyć
okrę z sokiem do naczynia z cebulą czosnkiem i pomidorami.
Wycisnąć
sok z drugiej połowy cytryny .Nie mieszać ,przykryć i gotować
5-6 minut. Następnie wlać 1½
szklanki gorącej
wody, dodać sól. Gotować pod przykryciem około 20-30 minut, aż
okra będzie miękka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com