piątek, 19 października 2018

szarlotka -jabłecznik



Składniki
Ciasto
  • 500 g mąki pszennej Typ 450
  • 1 żółtko
  • 250 g chłodnego masła
  • 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kaszy manny


Jabłka
  • 2 kg  jabłek obranych
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki pektyny
  • skórka kandyzowana z pomarańczy ,ja dałam żelki z arbuza  tu
  • łyżka  tymianku
  • 2 łyżki soku z cytryny



Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Masło zmiksować z cukrem i żółtkiem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,wsypywać partiami do utartego masła. Miksować do połączenia  składników.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części 1;2.
Włożyć do lodówki na 30 minut.
Większą częścią wyłożyć blaszkę wyłożoną -dno-  papierem do pieczenia.
Podpiec 15-20 minut do złotego koloru .

Jabłka obrać ,pokroić w kostkę. Uprażyć tak, aby były widoczne kawałki owoców.
Cukier zmieszać z pektyną i dodać do  ciepłych jabłek,wymieszać do połączenia . Dodać sok z cytryny i pocięte skórki pomarańczy,dodać łyżkę tymianku .
Na przestudzone ciasto wsypać kaszę mannę , na to wyłożyć  nadzienie jabłkowe. Całość przykryć reszta ciasta tworząc kratkę . Posmarować żółtkiem. Piec 45 minut.Polecam ,bo ciasto jest bardzo smaczne ,nie twarde.

2 komentarze:

777pepin777@gmail.com