wtorek, 30 października 2018

makaron domowy



Składniki
  • 400 gr z mąki tj. 2 2/3 szklanki
  • 4 jajka


Wykonanie

Ubić jajka w misce. Zrobić kopiec z mąki na stolnicy. Za pomocą widelca delikatnie wymieszać jajka z mąką . Gdy ciasto zacznie się łączyć z mąką trzeba użyć palców i kontynuować łączenie maki z jajkami.
Trzeba sprawdzić konsystencję ciasta i dodać tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się ale nie zbyt dużo. Ilość dodanej mąki zależy głównie od wielkości jajek.
Zagnieść ciasto przez co najmniej 5-10 minut (lub dłużej), aż staje się wilgotne, gładkie i elastyczne.
Zawinąć ciasto w folię i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ponownie ugniatać ciasto przez kilka minut. Owinąć ponownie w folie i odstawić na kolejne 30 minut. Teraz walkowac ciasto na potrzebna grubość i szerokość.
Gotować, w osolonej wodzie przez zaledwie kilka minut, w zależności od grubości. . Podawać z ulubionym sosem. Cieszyć się!!

Z tego przepisu można zrobic tagliatelle , szerokie Pappardelle , lasagne lub makaron tortellini czy ravioli.
Gramatura podstawowa to o 100 gr (około 2/3 filiżanki) z mąki i 1jajka 
Proponuję ważenie mąki dla bardziej precyzyjnego pomiaru.
Świeży makaron można przechowywać w lodówce do 3 dni.

2 komentarze:

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...