Składniki
- 400 gr z mąki tj. 2 2/3 szklanki
- 4 jajka
Wykonanie
Ubić
jajka w misce. Zrobić kopiec z mąki
na stolnicy. Za pomocą widelca delikatnie wymieszać jajka z mąką
. Gdy ciasto zacznie się łączyć z mąką trzeba użyć palców
i kontynuować łączenie maki z jajkami.
Trzeba
sprawdzić konsystencję ciasta i dodać tyle mąki, aby ciasto nie
kleiło się ale nie zbyt dużo. Ilość dodanej mąki zależy
głównie od wielkości jajek.
Zagnieść
ciasto przez co najmniej 5-10 minut (lub dłużej),
aż staje się wilgotne, gładkie i elastyczne.
Zawinąć
ciasto w folię i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ponownie
ugniatać
ciasto przez kilka minut. Owinąć ponownie w folie i odstawić na
kolejne 30 minut. Teraz walkowac ciasto na potrzebna grubość i
szerokość.
Gotować,
w osolonej wodzie przez zaledwie kilka minut, w zależności od
grubości. . Podawać z ulubionym sosem. Cieszyć się!!
Z
tego przepisu można
zrobic tagliatelle , szerokie Pappardelle , lasagne lub makaron
tortellini czy ravioli.
Gramatura
podstawowa to o 100 gr (około
2/3 filiżanki) z mąki i 1jajka
Proponuję ważenie mąki dla
bardziej precyzyjnego pomiaru.
Świeży
makaron można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Jeszcze nigdy nie robiłem domowego makaronu. Koniecznie muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńwarto zrobic swoj..polecam
Usuń