poniedziałek, 4 października 2021

sernik

 



Skladniki blaszka u mnie 19x28

biszkopt

  • 1 szklanka mąka tortowa

  • 4 jajko

  • 1 szklanka cukier

  • 2 łyżki kakao

  • 1 pełna łyzeczka proszek do pieczenia

ser

  • 1 kg twaróg

  • 4 jajko

  • 1 szklanka cukier

  • 1 budyń waniliowy

  • 3/4 kostki masla

    Wykonanie

Białka ubić zz cukrem na sztywno, dodawać żółtka partiami. Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko ,połączyć z masą jajeczną .Gotową masę wylać do formy .Piec 170 *C ok 30-40 minut  Zimny biszkopt przekroić na pół. Spód ciasta zostawić w formie.



Oddzielić żółta od białek. Ubic bialka z polowa cukru na sztywno . Maslo zmiksowac z cukrem , na gładką masę, dodawać zoltka i proszek budyniowy,na koniec polaczyc z ubita piana na sztywno. Delikatnie wymieszać.

Połowę masy serowej wyłożyć na biszkopt w formie ,na ser ciasto i ponownie druga polowa sera

Piec w 180*C ok 50-60 minut



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com