50 dag ziemniaki
40-50 dag brukselka
1 łyżka mąkI
1 łyżka masła
200ml wywar z warzyw
200ml śmietana
3łyżki sok z cytryny
1 łyżka starta skórka z cytryny
2łyżki wytrawny wermutlub ciut wiecej wedle smaku
1 żółtko jajek
sól,,pieprz,,cukier
szczypiorek pęczek
opcjonalnie ,male pomidorki
oliwki zielone
ser starty
Wykonanie
Ziemniaki umyć,obrać,pokroić.Brukselkę oczyścić i opłukać.Gotować w osolonej wodzie15min.Mąke ze śmietaną , masłem,poloczyc na gladko ,rozprowadzić zimnym wywarem z warzyw i gotować na małym ogniu 10min.
Mieszając dodać sok z cytryny ,sól,pieprz,cukier,wermut i startą skórke z
cytryny.Żółtko rozmieszać z odrobiną sosu ,mieszając połączyć z całym sosem.
Ziemniaki I brukselkę odcedzić ,wylozyc do naczynia zaroodpornego ,dodac pomidorki ,pokrojony szczypior,oliwki I starty ser.Wstawic do piekarnika na 10-15 minut w temp 175-180°
Skladniki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com