środa, 1 grudnia 2021

brukselka z sosem i wermutem,czyli Ragout

 




    Skladniki

  • 50 dag ziemniaki

  • 40-50 dag brukselka

  • 1 łyżka mąkI

  • 1 łyżka masła

  • 200ml wywar z warzyw

  • 200ml śmietana

  • 3łyżki sok z cytryny

  • 1 łyżka starta skórka z cytryny

  • 2łyżki wytrawny wermutlub ciut wiecej wedle smaku

  • 1 żółtko jajek

  • sól,,pieprz,,cukier

  • szczypiorek pęczek

  • opcjonalnie ,male pomidorki

  • oliwki zielone

  • ser starty





    Wykonanie
    Ziemniaki umyć,obrać,pokroić.Brukselkę oczyścić i opłukać.Gotować w osolonej wodzie15min.

    Mąke ze śmietaną , masłem,poloczyc na gladko ,rozprowadzić zimnym wywarem z warzyw i gotować na małym ogniu 10min.

    Mieszając dodać sok z cytryny ,sól,pieprz,cukier,wermut i startą skórke z
    cytryny.

    Żółtko rozmieszać z odrobiną sosu ,mieszając połączyć z całym sosem.

    Ziemniaki I brukselkę odcedzić ,wylozyc do naczynia zaroodpornego ,dodac pomidorki ,pokrojony szczypior,oliwki I starty ser.Wstawic do piekarnika na 10-15 minut w temp 175-180°



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com