Skladniki
12 dkg maki
7 dag masla
2 łyzki stolowe smietany gestej lub jogurtu
12 dag marmolady
2 białka
14 dag cukru
szczypta soli
Wykonanie
proste smaczne ciasteczka bez cukru i spulchniaczy
Zagnieść ciasto z mąki, masła, śmietany i szczypty soli.
Odstawić na godzinę w chłodne miejsce aby stężało.
Rozwałkować ciasto .zlozyc w kostke i ponownie rozwalkowac i tak z 2-3 razy ,nastepnie cienko rozwalkowac i wykrawać małą szklaneczka kółka. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lukrować i wstawić do piekarnika. Piec do czasu, aż urosną.
Piec w niezbyt gorącym piekarniku. - u mnie to była temp.150 w elektrycznym ,gora dolUpieczone
ciasteczka smarować po spodniej stronie marmolada i sklejać po dwa.
U mnie nie chca marmolady wola takie na jeden kes zjesc.;))przepisz 1968 r. z kalendarza Przyjaciolki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com