wtorek, 7 grudnia 2021

Orzeszki -szybkie, smaczne

 


Składniki

  • 1/2 kg mąki

  • 1maslo rozpuszczone

  • 2 łyżki octu – u mnie swojski owocowy

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 2 żółtka

  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany

Wykonanie


Uwaga ... pieklam z termoobiegiem w elektrycznym piekarniku i wystarczylo okolo 8 minut aby byly gotowe Pierwsza partie pieklam w 180°C stopniach ,nastepne w 150°C 

 
Wszystkie składniki  połączyć ze sobą..Zagnieść gładkie ciasto .Przygotować foremki ,wysmarować masłem- tylko pierwsza partie ,potem same wyskakuja..Piekarnik nagrzać do 180°C .

Do każdej foremki włożyć kawałek ciasta i wyścielić nim całą wewnątrz foremkę .

Tak przygotowane wszystkie foremki ułożyc na blaszkę.

Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut pierwszą partie ,następne pieka sie szybciej ,bo foremki juz nagrzane.

Po upieczeniu ,wyjac orzeszki,chwilke poczekac na przestudzenie foremek i powtarzamy czynność z wyścielaniem foremki ciastem.

  Przepis wiekowy, ,foremki pojedyncze ,wiec ciut zabawy bylo na 4 blaszki po 40 sztuk .

Schowac do duzego sloja i przed swietami dokonczyc.;))



 

 

Składniki na masę:

  • 150 g masła

  • 0,75 szkl.cukru pudru

  • 150 g orzechów włoskich

Wykonanie: 

 Masło ucieramy na puszystą masę razem  z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy (najlepiej bardzo drobno podtłuczone) orzechy włoskie,laskowe.
Bierzemy jedną połówkę orzeszka, napełniamy „z kopczykiem” masą orzechową i przykładamy drugą połówką orzecha. Posypujemy cukrem pudrem.Polewamy czekolada .lub lukrem.
Najlepsze są po kilku dniach. Jak wytrzymają :)
 

1 komentarz:

777pepin777@gmail.com