Składniki
1/2 kg mąki
1maslo rozpuszczone
2 łyżki octu – u mnie swojski owocowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 żółtka
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
Wykonanie
Uwaga ... pieklam z termoobiegiem w elektrycznym piekarniku i wystarczylo okolo 8 minut aby byly gotowe Pierwsza partie pieklam w 180°C stopniach ,nastepne w 150°C
Wszystkie składniki połączyć ze sobą..Zagnieść
gładkie ciasto .Przygotować foremki ,wysmarować masłem- tylko pierwsza partie ,potem same wyskakuja..Piekarnik
nagrzać do 180°C .
Do każdej foremki włożyć kawałek ciasta i wyścielić nim całą wewnątrz foremkę .
Tak przygotowane wszystkie foremki ułożyc na blaszkę.
Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut pierwszą partie ,następne pieka sie szybciej ,bo foremki juz nagrzane.
Po upieczeniu ,wyjac orzeszki,chwilke poczekac na przestudzenie foremek i powtarzamy czynność z wyścielaniem foremki ciastem.
Przepis wiekowy, ,foremki pojedyncze ,wiec ciut zabawy bylo na 4 blaszki po 40 sztuk .
Schowac do duzego sloja i przed swietami dokonczyc.;))
Składniki na masę:
150 g masła
0,75 szkl.cukru pudru
150 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Masło ucieramy na puszystą masę razem z
cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy (najlepiej bardzo drobno
podtłuczone) orzechy włoskie,laskowe.
Bierzemy jedną połówkę
orzeszka, napełniamy „z kopczykiem” masą orzechową i
przykładamy drugą połówką orzecha. Posypujemy cukrem
pudrem.Polewamy czekolada .lub lukrem.
Najlepsze są po kilku
dniach. Jak wytrzymają :)
Mniam
OdpowiedzUsuń