zalewa:
1 szklanka octu 10%,
5 szklanek wody,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki soli- zagotować pod przykryciem i wystudzić
(porcja na 3 duże słoiki takie po 900 lub 1000ml).
Do każdego słoika po
1-2 ząbki czosnku,
po 2 liście laurowe,
po 4-5 ziaren ziela angielskiego,
7-8 ziaren czarnego pieprzu,
po 1/4 łyżeczki gorczycy,
po kawałku chrzanu i koper.
po zakreceniu sloika pozostawiam je na kilka godzin -10-12 h,az zalewa zrobi swoje i ogorki zmienia kolor z zielonego na jasniejszy ,dopiero gotuje .z 5,3 kg ogorkow wyszlo 11 sloikow
Słoiki gotuję 10-12min.(woda tylko mruga).
Po pół godz.wyjmuję z garnka jeszcze gorące i odwracam go góry dnem(żeby szybciej wystygły i za bardzo nie zmiękły. Tej zalewy używam też do papryki konserwowej i do warzywnych pikli( ogórki, papryka, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka, pieczarki i małe cebulki. Kalafior, fasolkę i marchewkę blanszuję). przepis od kolezanki Jadzi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com