Składniki
1 woreczek bób ugotowany i wyłuskany
2sztuki młode marchewki
2 ząbki czosnek
2-3 łyżki posiekany koperek
około 1 l bulion warzywny
masło klarowane 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
1 średnia cebula
sok z cytryny
Wykonanie
W garnku w którym będzie gotowana zupa, na maśle klarowanym przesmażyc marchewkę ,cebule przez około okolo 10 minut.
Często mieszajac. Na sam koniec dodac czosnek. Zalac wszystko bulionem i gotowac az zmiękną około 10 minut.
Gdy cebula i marchew będą miękkie, dodac do zupy bób, koperek Gotowac jeszcze z 2 minuty na małym ogniu.
Wyłączyc ogień ,calosc zmiksowac
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wlać do miseczki, udekorować koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com