środa, 24 czerwca 2015

chleb z amarantusem i mąką owsianą

Składniki                                               wieczorem
  • 0,5 litra wody letniej
  • 250g zakwasu
  • około 2 -2,5 szkl.mąki (dajemy tyle aby po wymieszaniu powstała konsystencja gęstej śmietany)
    Wykonanie                                                                                                                                   Wszystko mieszamy i zostawiamy na minimum 6 godzin ,a najlepiej na noc ,przykryte w nieprzewiewnym miejscu.
    Następnego dnia rano dodajemy 1,5 kg mąki różnej,u mnie                                        
       
    Składniki
  • 300g orkiszowej typ 2000
  • 300g mąki owsianej
  • 900g mąki pszennej
  • 2 łyżki płaskie soli
  • 4 czubate łyżki amarantus popping
  • 2-3 łyżki sezam biały
  • 1 litr wody letniej                                                                                                                       . .  Wykonanie                                                                                      
       Wszytko dokładnie mieszamy ,dolewając po trochu wody .Wyrabiamy do gęstej kleistej masy.Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.Po tym czasie (nawet jeśli mało wyrośnie) przekładamy do blaszek i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę,pod przykryciem( u mnie rosło dwie godziny ,bo słońca brak i jest dość chłodno.Po 1 godzinie wstawiłam do piekarnika z zapalona lampką i włączonym piekarnikiem na 50°,aby nadal rosło.Było cieplej i ruszyło do góry. ) Po wyrośnięciu chleba ,nastawiamy piekarnik na 230° C ,na około 25-30minut,a następnie zmniejszyłam tem. Pieczenia do 180°C i pieczemy około 40-45 minut.(do suchego patyczka). Gotowy,upieczony chlebek wyciągamy z piekarnika i gorący zawijamy w lnianą ściereczkę,układając na kratce do ostygnięcia .Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com