Składniki
wieczorem
- 0,5 litra wody letniej
- 250g zakwasu
- około 2 -2,5 szkl.mąki (dajemy tyle aby po wymieszaniu powstała konsystencja gęstej śmietany)
Wykonanie
Wszystko mieszamy i zostawiamy na minimum 6
godzin ,a najlepiej na noc ,przykryte w
nieprzewiewnym miejscu.
- Następnego dnia rano dodajemy
1,5 kg mąki różnej,u mnie
Składniki
- 300g orkiszowej typ 2000
- 300g mąki owsianej
- 900g mąki pszennej
- 2 łyżki płaskie soli
- 4 czubate łyżki amarantus popping
- 2-3 łyżki sezam biały
- 1 litr wody letniej . . WykonanieWszytko dokładnie mieszamy ,dolewając po trochu wody .Wyrabiamy do gęstej kleistej masy.Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.Po tym czasie (nawet jeśli mało wyrośnie) przekładamy do blaszek i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę,pod przykryciem( u mnie rosło dwie godziny ,bo słońca brak i jest dość chłodno.Po 1 godzinie wstawiłam do piekarnika z zapalona lampką i włączonym piekarnikiem na 50°,aby nadal rosło.Było cieplej i ruszyło do góry. ) Po wyrośnięciu chleba ,nastawiamy piekarnik na 230° C ,na około 25-30minut,a następnie zmniejszyłam tem. Pieczenia do 180°C i pieczemy około 40-45 minut.(do suchego patyczka). Gotowy,upieczony chlebek wyciągamy z piekarnika i gorący zawijamy w lnianą ściereczkę,układając na kratce do ostygnięcia .Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com