Miałam przyjemność uczestniczenia w pokazie ,warsztatach z P.Sylwia Biały .zainspirowana boćwiną Sylwi Bialy ,którą gotowalyśmy na pokazie ,staralam sie wiernie odtworzyc ,choć z moimi zmianami.dodałam czosnek i szczypiorek
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2-3 marchewki mlode
- 1 pietruszka nać i korzen
- pęczek boćwiny
- woda około 2-2,5l
- śmietana mala 36%
- fasolka drobna 30-40dag
- 1 cebula czerwona
- parę sztuk szczypiorku
- 3/4 szkl.prażonego slonecznika
- ocet jabłkowy 2-3 łyżki
- pół łyżeczki cukru
- Vegeta Natur -do smaku ( Przyprawa warzywna Vegeta – któż jej nie zna? Pomysł chorwackiej firmyPodravka )
- czosnek 2-3 zabki
Wykonanie
Umyte ,osuszone mięsko kroimy w kostkę
,wkładamy do nagrzanego garnka z grubym dnem (bez tłuszczu,chyba ,że
ktoś musi) i obsmażamy na zloty kolor.Wlewamy namoczoną wcześniej
fasolkę,wraz z woda w której się moczyła. Następnie, dodajemy
,marchewkę ,pietruszkę ,cebulkę i szczypior.Wszystko dusimy około
20 -30minut.W międzyczasie ,kroimy boćwinę i zalewamy ją octem
jabłkowym ,wymieszanym z odrobiną cukru.Gdy fasolka zmięknie
dodajemy pokrojoną boćwinę.Chwilke gotujemy około 4-5 minut.Teraz tylko dodajemy śmietanę i
posypujemy całość prażonym słonecznikiem.Smacznego:) inspiracja Sylwia Biały ,finalistka Piekielnej Kuchni - pierwszej edycji Hell's Kitchen
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com