Składniki
- 1kg truskawek
- 600g cukru
- sok z 1 dużej cytryny
Umyte osuszone i bez szypułek truskawki ,lekko miksujemy.Następnie dodajemy cukier,i zelfix 2:1.Wszystko dokladnie mieszamy i gotujemy w 100°C 15 minut. Gorący, gotujący się, lekko bulgocący dżem przekładamy do dobrze wyparzonych, sterylnych słoików. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem,przykryte kocem, aby zupełnie ostygły.Ja robilam w speecooku.Smacznego!Jak oczyścić truskawki z pestycydów i chemikaliów ?Truskawki myjemy najpierw w zlewie, w dużej ilości zimnej wody, szybko i energicznie . Wyjmujemy je na sito. W dużej misce należy przygotować roztwór:
zimna woda + niewielka garść sody
oczyszczonej.
Mieszamy. Do roztworu wrzucamy wcześniej opłukane
truskawki, zostawiamy je na dosłownie kilka minut. Wymoczone
truskawki ponownie umieszczamy na sicie i dokładnie płuczemy
pod zimną, bieżącą wodą.Następnie obrywamy szypułki.. I
gotowe. |
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com