środa, 24 czerwca 2015

dżem truskawkowy

Składniki
  • 1kg truskawek
  • 600g cukru
  • sok z 1 dużej cytryny
Wykonanie

Umyte osuszone i bez szypułek truskawki ,lekko miksujemy.Następnie dodajemy cukier,i zelfix 2:1.Wszystko dokladnie mieszamy i gotujemy w 100°C 15 minut. Gorący, gotujący się, lekko bulgocący dżem przekładamy do dobrze wyparzonych, sterylnych słoików. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem,przykryte kocem, aby zupełnie ostygły.Ja robilam w speecooku.

Smacznego! :)

Jak  oczyścić truskawki z pestycydów i chemikaliów ?

Truskawki myjemy najpierw w zlewie, w dużej ilości zimnej wody, szybko i energicznie . Wyjmujemy je na sito. W dużej misce należy przygotować roztwór:
zimna woda + niewielka garść sody oczyszczonej.
Mieszamy. Do roztworu wrzucamy wcześniej opłukane truskawki, zostawiamy je na dosłownie kilka minut. Wymoczone truskawki ponownie umieszczamy na sicie i dokładnie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą.Następnie obrywamy szypułki.. I gotowe
.































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...