wtorek, 23 czerwca 2015

Sos z papryki i puszki pomidorów

Składniki


  • 1/4 szklanki oleju
  • 3-4 główki cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 sztuki dojrzałych pomidorów
  • 2 sztuki czerwonej papryki
  • 2 sztuki żółtej papryki
  • sól odkwaszająca do smaku
  • 2 łyżki cukru
  • pół słoiczka przecieru pomidorowego

Wykonanie

Cebule pokroić w grubą kostkę . Czosnek posiekać. Paprykę pokroić w kostkę
Pomidory naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem w misce, a gdy skórka zacznie odchodzić odlać gorącą wodę i zahartować zimną wodą. Obrać pomidory, pokroić w kostkę
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem, podsmażać ok 5 min by sie zeszkliła. Wrzucić pokrojone papryki dusić około 15-20 minut.
Dodać pomidory ,doprawić cukrem i solą Wymieszać.Dusić jeszcze ok. 20 minut, by papryka lekko zmiekkła,a wszystkie smaki połączyły się w jedna calość...Sos jest dobry do kanapek ,choć moja córka je go z miski łyżkami...Smacznego;) ps.można dodac kawalki mięsa ,kukurydze do bazy sosu,i zawsze ,będzie coś nowego...:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...