Składniki
- 5 żółtek
- 1 jajko
- szczypta soli
- 60g mleka
- 50g olej kukurydziany
- 70g mąki
- 5 białek
- 80g cukru
- 1/2 łyżeczki cream of tartar
- 4 łyżeczki od kawy 3-w-1 miesza się z 20 ml wody,
Wykonanie
Olej,
mleko, sól, żółtka i całe jajko umieścić w misce i dobrze
wymieszać.
Przesiać
mąkę i połączyć z powstałą masą
Białka ubic na sztywno
,dodać tartar i nadal ubijać stopniowo dodawać cukier. Dalej
ubijać na sztywno.
1/3
ubitych białek połączyc z ciastem i dobrze wymieszać do
polączenia składników.Następnie dodac reszte ubitych białek i
delikatnie wymieszac do połączenia z masa ciasta.
Podzielić
ciasto na pół. Jedna część pozostawić oryginalną a do drugiej
dodać kawę wymieszana z wodą
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto jasne i ciemne.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto jasne i ciemne.
Piec
w piekarniku rozgrzanym do 160 ° C przez około 60 minut.
Wyjąć
z piekarnika i delikatnie wyjąć ciasto z formy. Pozostawić do
ostygnięcia Kroić po całkowitym ostudzeniu..niestey ja kroiłam z łakomstwa ciepłe ciasto....ciasto rośnie jak szalone w czasie pieczenia ,potem troszke opada ,ale nie ma zakalca....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com