Google+ Followers

eklery z Master Chef


Ciasto

Składniki:

250 ml wody
250 ml mleka 3,2%
250 g masła
szczypta soli
275 g mąki pszennej
7  jajek


Wykonanie

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C.
W rondlu zagotowujemy wodę, mleko, masło i dodajemy szczyptę soli. Szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Podgrzewamy przez minutę, ciągle mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondla.
Zdejmujemy z ognia.
Przekładamy masę do miski i dokładnie studzimy. Dodajemy po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Wkładamy  ciasto do rękawa  i wyciskamy  podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor.
Po upieczeniu wyjmujemy eklery z piekarnika, lekko studzimy i przy pomocy noża do chleba przekrawamy eklery wzdłuż na pół...tutaj